Тести на коронавірус в Харкові: хто привозив, куди і скільки залишилося

При нинішньому рівні тестування тестів вистачить на 3 місяці.

В кінці березня Харківський міський голова Геннадій Кернес заявляв, що область до коронавірусиу готова. На початку квітня сталася плутанина в розподілі тестів на коронавірус: міськрада заперечувала отримання тестів, обласна адміністрація запевняла, що все розподілила. На початку травня мер вже скаржиться на брак тестів і кричить про неготовність до коронавірусу.

Тести на коронавірус в Харківську область закуповували за гроші обласного бюджету, бізнесу і держави. Всього в регіоні налічувалося 30 000 експрес-тестів і 24 648 ПЛР-тестів.

Відзначимо, тестування на COVID-19 проводять двома основними методами — молекулярним розпізнаванням (ПЛР-тест, використовується полімеразна ланцюгова реакція) і серологічним тестуванням (тест-набори для виявлення присутності антитіл імунної системи проти вірусу, в тому числі експрес-тести).

Різниця між експрес та ПРЦ-тестами — в процедурі, точності і тривалості результату. Для проведення експрес-тесту береться кров з пальця, ПЛР-тесту — зразки дихальних шляхів (мазок з носоглотки або зразок мокротиння). Експрес-тест покаже результат протягом години, ПЛР — п'яти годин. Однак останній вважається більш точним.

Перші тест-системи

Харківська область з початком епідемії виділила 600 000 гривень на підготовку до коронавірусу. 26 лютого область отримала перші тест-системи на 100 досліджень.

"Діагностичні системи для визначення РНК нового коронавірусу в досліджуваному матеріалі розраховані на 100 досліджень. Для роботи у нас є все, що потрібно", — відзначав  тоді директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов.

20 березня голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер анонсував надходження ще близько 200 штук, але вже швидких тестів на коронавірус, придбаних за гроші бізнесу.

"Ще ми очікуємо близько 200 швидких тестів від бізнесу, як нам повідомили. Крім того, ми зараз вирішуємо питання з кордоном, щоб швидко їх отримати", — відзначав Кучер. 

До 1 квітня в Харківській області нараховувалось 5000 експрес-тестів і ПЛР-тестів для проведення 5088 досліджень. Однак за чиї кошти вони були куплені, не вказувалося.

Експрес-тести від бізнесу

Розподіл 5000 експрес-тестів на коронавірус по лікарнях Харкова і області надали в Харківській облдержадміністрації, пославшись на відповідні накладні.

Так, 1000 експрес-тестів отримали 10 лікарень, які підпорядковуються Харківській міській раді. З них тільки 2 лікарні входять до складу опорних для пацієнтів з коронавірусівом — Харківський міський клінічний пологовий будинок №2 (100 штук) і Харківська міська клінічна лікарня №13 (200 штук). Остання стала єдиною з харківських лікарень з найбільшою кількістю тестів. Менше тестів дісталося Харківській міській дитячій клінічній лікарні №24 та Харківському міському перинатальному центру — по 50 штук.

У лікарні, які підкоряються Харківській обласній раді та знаходяться в області, надійшло 1100 тестів. Всього таких лікарень — 11, кожна отримала по 100 тестів. З них 10 вважаються опорними. Винятком стала Ізюмська центральна районна лікарня, яка не входить до списку опорних.

Найбільша кількість тестів надійшла до лікарніень області, розташованих в Харкові, — 2900. Таких лікарень — три: Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня (1600 штук) і Харківська обласна дитяча клінічна інфекційна лікарня (1100 штук), які є опорними для госпіталізації хворих з коронавірусом, а також Харківська обласна клінічна лікарня (200 штук), що не входить до списку опорних.

Незважаючи на цю статистику, Харківська міська рада заперечувала отримання тестів. В відповіді на

інформаційний запит представника "Харківського антикорупційного центру" Павла Новіка в департаменті охорони здоров'я заявляли, що жодного тесту харківські лікарні не отримували.

"Станом на 8.04.2020 в закладах охорони здоров'я міста Харкова, які безпосередньо підпорядковані департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради, відсутні тести для визначення COVID-19, в тому числі тести для визначення за допомогою ПРЛ", — сказано в документі, підписаним заступником директора департаменту охорони здоров'я — начальницею управління з організаційно-методичної роботи Харківської міськради Тетяною Бакаловаою.

При цьому в Харківській облдержадміністрації запевняли, що тести розподілили, а харківські лікарні просто не поспішали їх забирати і ставити на баланс.

За словами директора Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитра Кухаря, департамент охорони здоров'я Харківської міськради загальмовує процес, тому що вирішував, кому повинні дістатися тести.

"Я безпосередньо отримував тести. Був розподіл департаменту охорони здоров'я на 18 лікарень. На наші опорні лікарні міського підпорядкування та на міські. Це і 2-й пологовий будинок, і 4-а лікарня, і 18-а, і 17-а, і 13 -а. Ряд провідних лікарень міста Харкова. Там є цілий перелік, куди ми ці тести роздавали. Приїжджали всі обласного підпорядкування лікарні опорні, а департамент міста за своєю ініціативою загальмував розподіл на міські лікарні міста Харкова. У зв'язку з тим, що вони вирішували питання розподілу. Ми з них отримали близько тисячі, у дорослу віддали близько тисячі, решта все віддали в ці лікарні. Всі 18 лікарень мають можливість проводити ці тести. Плюс тести отримувала і обласна доросла лікарня, вони теж розподіляли", — повідомляли 14 квітня в ХОДА з посиланням на Дмитра Кухаря.

Експрес-тести від Ахметова

6 квітня "Фонд Ріната Ахметова" передав Харківській області 20 000 експрес-тестів на коронавірус. Отримані Харківською областю тести призначаються для опорних лікарень, які приймають пацієнтів з коронавірусом.

"Ці 20 тисяч тестів ми роздамо тим опорним лікарням, які прийматимуть перших хворих з COVID-19", — зазначав тоді голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

Тести 6 квітня отримала Харківська обласна інфекційна лікарня, потім їх розподілили в інші лікарні області та міста.

"Ми їх отримали в понеділок (прим. — 6 квітня), вони зайшли до нас через Фонд Ахметова і буквально через день ми їх вже перерозподілили до інших лікувальних закладів обласного підпорядкування, а також міського. Коли забрала міська лікарня — позавчора (прим. — 12 квітня). Розподілом займається не наш лікувальний заклад, розподілом займається наш департамент охорони здоров'я, — пояснював 14 квітня директор обласної інфекційної лікарні Павло Нартов. — Що стосується тестів в самій обласній лікарні, є тести швидкі. Зараз у нас є 6000 для визначення імуноглобуліну класу G, 1600 для визначення імуноглобуліну класу М. І також буквально вчора до нас надійшло ще понад 700 куплених за кошти обласного бюджету, які були замовлені два тижні тому".

ПЛР-тести від держави і бізнесу

Двома літаками до України доставили 250 000 ПЛР-тестів.

"Закупівля медичних засобів в Китаї відбулася на виконання домовленостей Президента України Володимира Зеленського та представників великого бізнесу", — відзначили в Офісі президента.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я у відповіді від 15 квітня на інформаційний запит нардепа Ольги Стефанішиної, найбільше після розподілу тестів дісталося Києву, Дніпропетровській і Харківській областям — 52 180, 17 008 і 14 560 відповідно. Решта областей отримали вiд 7 000 до 8 000 тестів.

"Як ділили — загадка. Тому що можна було подумати, що за кількістю населення, але ні. Наприклад, населення Харківської та Львівської областей відрізняються не на багато, але в Харківську відправили вдвічі більше тестів, ніж у Львівську або Одеську, де теж більше двох мільйонів населення. Найбільші центри епідемії тут теж ні до чого", — скаржилася нардеп.

ПЛР-тести від Ярославського

17 березня бізнесмен Олександр Ярославський пообіцяв області  5000 тестів на 200 000 чоловік.

"Вони повинні прибути в суботу (прим. — 21 березня). Президент дав президентський літак, і цей борт полетить до Китаю, щоб забрати ці тести — тести на 1 млн осіб. Ми з містом і областю плануємо, що 5000 тестів — на 200 000 осіб — з цієї партії прибудуть до Харкова", — відзначав   Ярославський.

24 березня Яролавський на нараді щодо готовності до боротьби з коронавірусом обіцяв 450 тисяч експрес-тестів. Скільки з цієї кількості мало надійти до Харківської області, вперто не називали, але говорили, що регіону "дісталася найбільша кількість тестів".

"Харківській області дісталася достатня кількість, ми себе не обділили, точно. Крім тестів, я від своєї сім'ї виділив 2 мільйони доларів і сплатив 450 тисяч експрес-тестів, які прийдуть наступного четверга", — говорив Ярославський.

Тоді тести обіцяли передати до лабораторії (в Харкові таких 8, в тому числі в інфекційну лікарню) і в опорні лікарні. Однак наступного дня в прес-службі Ярославського повідомили, що замість експрес-тестів закуплять ще ПЛР-тести.

Перша партія ПЛР-тестів від Джека Ма і Олександра Ярославського прибула до України 24 березня. З них 5 000 передали Харківській області.

1 квітня Ярославський  повідомив про покупку 100 000 ПЛР-тестів на коронавірус для України за 850 000 доларів і 50 апаратів штучної вентиляції легенів. Скільки з них дісталося Харківськоїій області —невідомо. При цьому бізнесмен робив виноску, що "напевно, навіть не він завіз перші тести, а Джек Ма". Тоді Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив про готовність міста боротися з коронавірусом.

"Ми готові: у нас є і тести, і ШВЛ, і інші апарати, які дарували підприємці, є можливість допомагати людям проднаборами і аптечками. Я купив за свої гроші як громадянин України і подарував міській лікарні швидкої допомоги  дихальний апарат з наркозним апаратом — оформив нотаріально і передав, як годиться. Всі ми працюємо — мер, губернатор, заступники, Олександр Ярославський, його брат, його друзі", — сказав мер.

Ярославський зазначив, що "на цьому його активна частина закінчується, але він залишається поруч 24 години на добу".

Тестування на коронавірус сьогодні

Тестування на коронавірус в Харківській області проводять в двох лабораторіях Харківського лабцентру, а також в дитячій і дорослій інфекційних лікарнях.

Станом на п'ятницю 8 травня в Харківському обласному лабораторному центрі залишалося тест-систем для 33 800 досліджень. За день медики проводять від 380 до 420 досліджень. Отже, цієї кількості може вистачити на 88-90 днів. Про це KHARKIV Today повідомила в.о. головного санітарного лікаря Харківської області та директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

"Тест-систем досить. Щодня робиться 380-420. Вони ж щодня витрачаються. Вистачить з головою, дуже надовго, — сказала Kharkiv Today Любов Махота. — На сьогоднішній день — 380 тест-систем на 33 800 досліджень. На одну людину може бути кілька досліджень".