Тарифи і люди: жителі Харківської області знову будуть мітингувати проти цін на газ

Люди виходять на дороги і до міськрад.

Після масових протестів з бійками і перекритими дорогами місцеві ради масово звертаються до уряду і просять скасувати підвищення цін на газ і електрику.

По всій Україні пройшли мітинги проти підвищення цін на електрику, газ, тепло та інші комунальні послуги. Найбільше учасники масових акцій обурювалися подорожчанням газу і його транспортування. Місцеві ради в ОТГ змушені під тиском громадян звертатися до уряду і президента з проханням відрегулювати ціни.

Бійка проти подорожчання

Першими в Харківській області вийшли Валки. 7 січня майже 50 місцевих жителів почали дружно ходити туди-сюди по пішохідному переходу на трасі Київ-Харків-Довжанський. Рух на магістралі республіканського значення зупинився на годину, водії змушені були шукати об'їзні шляхи.

За валківцями мітинги проти "тарифного геноциду" пройшли в Чугуєві, Ізюмі, Новій Водолазі, Балаклії, Пісочині та інших містах і селищах. Десь люди перекривали траси, як у Валках, в Чугуєві зібралися перед міськрадою, а в Ізюмі пікетники і зовсім увірвалися до мерії.

Причиною протестів стало підвищення цін на електроенергію, газ і, як наслідок, інші комунальні послуги. У жовтні минулого року газ подорожчав на 34%, а з січня 2021 — ще на 14%, тариф на його транспортування виріс майже вдвічі.

"Скажіть, будь ласка, як вижити? Пенсія 2580 гривень, за газ треба платити 2480 гривень і ще окремо 29 за трубу, світло коштує 300, вода — 50 і що далі! ", — обурювалася учасниця протесту в Ізюмі Ганна Солодовник.

В Ізюмі проти тарифів протестували 10 і 11 січня. Мітингувальники не стали перекривати дорогу, а увірвалися до міськради і вимагали зустрічі з мером, який зараз у відпустці. Люди, розгарячілі обговоренням високих цін і підбурювані депутатами від "Блоку Світличної" і "ОПЗЖ", влаштували бійку з чиновниками, які вийшли до них в коридор, вигукували образи заступнику міського голови і вимагали відкрити їм сесійну залу.

"Щодо самих претензій людей і їх обурення цими тарифами — я їх розумію і підтримую. Але в Ізюмі протести проходили зовсім не так, як в Чугуєві, Куп'янську та в інших містах. Був фізичний вплив, штовханина, хуліганські дії щодо співробітника комунального підприємства", — розповів KHARKIV Today заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

У міськраді звинувачують депутатів від "Блоку Світличної" і "ОПЗЖ" в тому, що вони піддали людей ризику заразитися коронавірусом, зібравши у великій кількості в тісних коридорах мерії.

У Чугуєві мітингували теж під міськрадою, але тут обійшлося без бійок. Учасники акції протесту передали свої вимоги чиновникам і депутатам. Депутати "Опозиційною платформи" і тут не проґавили шансу показати себе. На мітингу був присутній керівник фракції "ОПЗЖ" в Харківській міськраді Андрій Лесик. Активна участь "Опоплатформи" в мітингах у багатьох містах призвела до того, що організаторів протесту почали звинувачувати в навмисних провокаціях на користь "ОПЗЖ".

"Тут немає політичного підґрунтя. Ніхто з "ОПЗЖ" не значиться в організаторах нашого мітингу, хоча спасибі Лесику, що привіз телеканали. Ми будемо намагатися, щоб на наступних мітингах не було політиків зовсім", — пояснив KHARKIV Today організатор акції протесту, чугуївський правозахисник Роман Лихачов.

20 січня в Чугуєві місцеві жителі знову збираються біля міськради, щоб повторити свої вимоги. В інших містах повторних акцій поки не планують.

Газові магістралі: повернути чи залишити

Повторні акції, можливо, і не знадобляться. Багато голів ОТГ вже погодилися з вимогами громади і звернулися до уряду з проханням вплинути на тарифи. В Ізюмі ще 6 січня підготували проєкт рішення сесії про звернення до Кабміну. Мер Чугуєва Галина Мінаєва вже написала прем'єр-міністрові Денису Шмигалю листа, в якому попросила скасувати рішення Нацкомісії — регулятора цін.

Позачергова сесія відбудеться і в Покотилівській ОТГ, де пройшли протести. А в тому ж Чугуєві пропонують піти далі і повернути на баланс міста газопровід, як це вже зробили місцеві депутати Мукачево Закарпатської області. Депутат Чугуївської міськради Сергій Рогозін розробив проєкт рішення ради "Про повернення газових мереж територіальній громаді Чугуєва".

Жителі Чугуєва обговорюють пропозицію в соцмережах. Багатьох в ідеї бентежить те, що газові магістралі необхідно буде утримувати за гроші бюджету, інші побоюються того, що "Харківгаз" в помсту підніме ціну.

У Новій Водолазі депутати теж розмірковують над тим, чи варто забирати собі назад труби. Але поки чекають, що вийде у колег з Мукачева, які вирішили повернути газове господарство на баланс міста.

"Поки процедура в Мукачево не завершена, я пропоную почекати і нічого не робити. Тому що на Закарпатті постачальник вже оголосив, що підвищить ціну на постачання, закладе в неї вартість оренди газопроводу у місцевої ради. Подивимося, чим це закінчиться, а тоді вже будемо думати", — розповів депутат ради Нововодолазької ОТГ Костянтин Лиганенко.

Ця рада вже провела позачергову сесію і звернувся до Кабміну з вимогою знизити тарифи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області знову перекрили трасу через тарифи на газ і його доставку

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль проводить наради з нардепами, Міненерго, представниками Офісу президента, "Нафтогазом", регулятором цін і іншими, хто може бути причетний до вартості палива. Він пообіцяв ціну на газ і його транспортування знизити, а малозабезпеченим видати більше субсидій.

"За результатами наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить знизити ціну на транспортування газу. Регулятор терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу", — написав Шмигаль в своєму телеграм-каналі.

Результат від "тарифної боротьби" на середину січня поки що отримала лише партія "ОПЗЖ", що використовує конфлікти для самореклами і прем'єр-міністр, який виступає рятівником від подорожчання. В. о. міністра енергетики Юрій Вітренко анонсував можливе зниження ціни на газ на 44%. Але це буде, можливо, тільки в лютому і тільки для "вразливих" споживачів. Хто вони — Вітренко не роз'яснив.


Автор: Олена Павленко