Свято скасовується. Як Харків живе в "червоній" зоні

Після 20:00 ресторанам наказано випровадити відвідувачів.

Ресторани знову перейшли в режим доставки, початок нечисленних концертів переноситься на середину дня, і лише спортзали дивом тримаються на плаву.

Назад в локдаун. Громадське харчування та сфера культури насилу пережили перший карантин, але, схоже, їм доведеться надовго затягнути паски. Два тижні Харків живе в "червоній зоні", а це означає, після 20:00 — не збиратися, масові заходи проводити не можна, а спортом займатися можна тільки на повітрі. Рятує від суворості закону лише його невиконання.

Законослухняні втрачають прибуток

Фітнес-центри в Харкові продовжують працювати, незважаючи на те, що місто віднесене до "червоної" зони, де спортом можна займатися тільки на свіжому повітрі. На ці порушення закривають очі, оскільки перший заступник міського голови Ігор Терехов на засіданні міської комісії з техногенно-екологічної безпеки люб'язно дозволив їм продовжити роботу.

"Спортивні клуби працюють, але з жорстким дотриманням дистанції між відвідувачами", — заявив віце-мер ще 16 жовтня і з тих пір для фітнес-бізнесу нічого не змінилося.

Що стосується кафе і ресторанів, більшість з них згадують про режим роботи на винос. Багато харків'ян помітили це по тому, як збільшилася кількість рекламних оголошень про доставку додому в соцмережах. Щоб підтримати постійних відвідувачів і протриматися самим, підприємці дають знижки на замовлення з собою.

"У нас зараз діє знижка на всі напої з собою 30%, тому що якщо люди приходять о 7 годині, наприклад, а в 8 їм вже потрібно йти, багатьом компаніям хочеться десь продовжити спілкуватися", — говорять у винному барі "Порт".

У пабі "Стіна" через обмеження роботи змушені були скасувати всі концерти і відмовляти клієнтам.

"Часто телефонують і питають, чи можна стіл забронювати на вечір, але ми завжди попереджаємо, що о 20-й повинні закритися. Люди засмучуються, звичайно, та й у нас грошей взагалі немає", — розповів KHARKIV Today арт-директор пабу Михайло Кабанов.

Для багатьох харківських музикантів виступи в пабах — єдина можливість заробити, тому вони намагаються йти на компроміси. Зокрема, Banderas Blues Band переносять виступ в пабі MR.Jack з 20:00 на 17:30. Втім, далеко не всі так законослухняні. У пабі "Пробка" на Сумській концерти розписані на весь листопад. Карантин тут дотримуються своєрідно: після 20:00 нових відвідувачів вже не приймають, але ті, які зайшли раніше, продовжують відпочивати.

"Концерти починаються о 19:00. Згідно із законом — так, до 20:00, але ви ж розумієте, вас ніхто не вижене", — запевняють в адміністрації закладу.

Цей паб — один з небагатьох, які готуються в найближчу суботу відзначити Хеллоуїн з розмахом.

Найсумніший Хеллоуїн

Зазвичай до Дня всіх святих ресторани Харкова рясніли від гарбузів різних розмірів і форм, а клуби оголошували конкурси на найстрашніший костюм. Зараз мало які кав'ярні витратилися на те, щоб прикрасити зали штучною павутиною: господарі закладів не бачать в цьому сенсу, тому що не можуть бути впевнені в тому, що їхні заклади з дня на день не закриють зовсім — кількість нових хворих коронавірусом зростає.

Наймасштабніше свято на честь Хеллоуїна, зазвичай, проходило в парку Горького. "ЗомбіФест" збирав більше тисячі учасників, але в цьому році осінній спокій парку ніщо не потривожить.

"У Харкові — "червоний" режим, тому про Хеллоуїн зараз навіть мови не йде", — повідомив KHARKIV Today прес-секретар парку Андрій Кравченко.

Арт-завод "Механіка" готувався до Хеллоуїну і навіть встиг продати квитки на захід, але дива не сталося, і Харків не вийшов з "червоної" зони.

"Ми довго працювали над розробкою шляхів проведення фестивалю з максимальними заходами безпеки. Однак, врешті-решт зрозуміли, що краще зробити паузу і не ризикувати здоров'ям і зробити грандіозну подію, про яку будуть довго говорити і згадувати тільки хороше. Ми до останнього не втрачали надії , але все ж форс-мажорні обставини змусили нас перенести фестиваль на 30 жовтня 2021", — написали організатори на офіційних сторінках "Механіки" в соцмережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хворих буде більше ": "швидка" збільшить кількість "ковідних" бригад в Харківській області

Ресторани намагаються влаштувати хоча б дитячий Хеллоуїн. Свята з аніматорами 31 жовтня заплановані в "Гарматі" і в "Монтані". Почнуться вони о 15:00, а о 17:00 закінчаться. Майже всі квитки розкуплені, тому що через карантинні обмеження більше 40 дітей організатори прийняти не можуть.

Деякі ресторани-оптимісти вже починають зазивати клієнтів на новорічні корпоративи, спокушаючи знижками на раннє бронювання. Але, судячи з прогнозів епідеміологів, буде великою удачею, якщо до Нового року нам взагалі дозволять виходити з дому.

Автор: Олена Павленко