Суд відправив до СІЗО керівництво райвідділу поліції, яке підозрюють у кришуванні "чорних лісорубів"

Правоохоронців взяли на два місяці під варту з правом внесення застави.

За версією прокуратури, співробітники поліції вимагали 100 тисяч гривень у одного з "чорних лісорубів" за можливість уникнути кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу.

Суд обрав екс-начальнику Валківського відділу поліції запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 630 тисяч гривень. Про це повідомляє прокуратура Харківської області.

Він підозрюється в скоєнні злочинів, передбачених частиною 3 статті 368 (вимагання), ч. 5 ст. 27 (підбурювання до вчинення злочину) і ч. 4 ст. 246 (незаконна вирубка лісу) КК України.

Тимчасово виконуючому обов'язки Валківського відділу поліції суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 420 тисяч гривень — його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (вимагання) КК України.

KHARKIV Today писав про те, що чотирьох поліцейських підозрюють в отриманні хабарів від "чорних лісорубів", які без дозволів рубали дерева в Жовтневому лісгоспі і на землях запасу.

З 2018 по 2020 рік житель Зміївського району створив групу, до якої входили понад 30 осіб для вирубки дерев у Валківському та інших районах області на продаж. До злочинної схеми він залучив, зокрема, поліцейських, які систематично отримували хабарі і не тільки закривали очі на незаконну вирубку лісу, а й супроводжували автомобілі, що перевозять деревину, ділилися інформацією про "рейди". До групи входив, як нам стало відомо, начальник відділу поліції Валківського району. У прокуратурі з'ясували, що співробітники поліції вимагали 100 тисяч гривень у одного з "чорних лісорубів" за уникнення кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісу. Частину хабара —1700 доларів — отримали. Про це повідомили в прокуратурі в Харківській області.

Раніше по цьому кримінальному провадженню про  підозри повідомили чотирьом поліцейським і 11 місцевим жителям. Співробітники поліції допомагали перевозити деревину — патрульні не зупиняли транспорт, а дерева вивозили на лісопереробні підприємства в Харківській області та в інші регіони. Збитки, завдані державі перевищують 850 тисяч гривень. Збитки можуть вирости в сотні разів і скласти орієнтовно 300 мільйонів гривень.