Суд у справі Кернеса можуть перенести через коронавірус

Повторний розгляд справи можуть відкласти до квітня і навіть червня.

Геннадій Кернес і прокурори подали клопотання про перенесення засідання через карантин. Адвокат постраждалих запропонувала провести засідання в режимі відеоконференції, однак це може бути технічно складно.

20 березня в Київському районному суді Полтави має відбутися засідання за звинуваченням Харківського міського голови Геннадія Кернеса і його двох охоронців в тортурах двох активістів євромайдану — Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна. Однак його можуть перенести через подані Кернесом і прокурорами клопотань. Про це сказала KHARKIV Today адвокат потерпілих Тетяна Зелькіна.

"Ми вчора спілкувалися із судом. Мені сказали, що з боку захисту Кернеса і прокуратури були подані клопотання про перенесення засідання. У зв'язку з обмеженнями, накладеними карантинними заходами, у них немає можливості дістатися до Полтави", — зазначила Зелькіна.

Адвокат постраждалих запропонувала альтернативу — провести засідання в режимі відеоконференції. Однак за її словами, технічно це може бути складно. Крім того, суди можуть відмовити в такому форматі.

"Мною було подано клопотання про проведення засідання в режимі відеоконференції з Києва, воно задоволено Святошинським судом Києва. Але при цьому все одно виходить, що не всі учасники зможуть дістатися навіть до відеоконференції. Я знаю, що в зв'язку з карантинними заходами було прийнято Радою суддів України рішення про обмеження проведення засідань, в тому числі, можуть обмежувати відеоконференції по тих справах, де особи не під вартою і немає очевидно термінових питань, — пояснила Зелькіна. — І технічно чи можна провести відеоконференцію і з Києва і Харкова? Коли ми проводимо одну відеоконференцію, питання чутності істотно знижується, а тут виходить, що тим, хто в Харкові на відеоконференції, потрібно бачити і чути тих, хто в Києві, і навпаки. Технічно це досить складна ситуація ",— сказала Зелькіна.

У Києві також знаходяться прокурори ГПУ і частина захисників Кернеса — Андрій Циганков і Наталія Пліса. Адвокат постраждалих зазначає: карантинних обмежень необхідно дотримуватись, тому підтримує перенесення засідання. Питання полягатиме в тому, на який термін його можуть відкласти.

"Швидше за все, я думаю, що буде перенесено. З урахуванням епідеміологічної ситуації це навіть адекватні заходи реагування. Як мінімум, до 3 квітня. За іншими судам я бачу, що деякі переносять засідання на квітень, а деякі — вже на червень, не розуміючи, що буде відбуватися ось в цей весь період із ситуацією по карантину ", — підсумувала Зелькіна.

Нагадаємо, 28 лютого в Київському районному суді Полтави мало пройти підготовче засідання по справі Кернеса і його двох охоронців. На засідання приїхав потерпілий, двоє охоронців Кернеса — Євген Сміцькій і Віталій Блінніков і прокурор Генпрокуратури. Однак Геннадій Кернес і його захисники в повному складі не з'явилися. Тому засідання перенесли на 20 березня.

Як писав KHARKIV Today, 31 січня Апеляційний суд Полтави прийняв рішення повернути справу за обвинуваченням Кернеса до суду першої інстанції — Київський райсуд Полтави. Таке рішення було прийнято через півтора року розгляду апеляції потерпілих і їх адвоката.