Стороннім в'їзд заборонено: які країни відкрили для українців

Станом на 8 липня українці можуть в'їхати до 23 країн світу.

Вчора в Україну повернулися 16 осіб. Туристів не пустили до Греції, в результаті туристи три доби провели в ізоляторі аеропорту Афін.

Щоб не повторити сумний досвід горе-мандрівників, краще вивчити перелік "відкритих" країн до покупки квитків.

Хто готовий приймати українців

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, станом на 7 липня українці можуть в'їхати в 23 країни світу. Це Туреччина, Сербія, Албанія, Північна Македонія, Чорногорія, Білорусь, Великобританія, США, Мексика, Єгипет, Туніс, Республіка Корея, Ірак, Іран, Афганістан, Південний Судан, Ефіопія, Сомалі, Кенія, Замбія, Бурунді, Танзанія, Сейшельські острови .
Що стосується країн Євросоюзу, є 8 категорій громадян України, які зараз мають право на в'їзд:

  • моряки, які направляються на корабель;
  • громадяни України, які подорожують по території ЄС транзитом;
  • висококваліфіковані працівники, якщо їх зайнятість необхідна з економічної точки зору, і робота не може бути відкладена або виконана віддалено;
  • члени сімей громадян ЄС;
  • ті, хто має дозвіл на проживання в ЄС або аналогічний документ;
  • сезонні працівники;
  • дипломати;
  • ті, хто виїжджає з метою навчання або мають інші невідкладні обставини. Ці обставини можуть по-різному тлумачитися в різних країнах.

Які країни найбільше цікавлять українців

Як розповіли в МЗС, за статистикою українців найбільше цікавлять такі країни:

1) Угорщина
2) Туреччина
3) Франція. 

Українці майже півмільйона разів скористалися онлайн-картою МЗС.

Онлайн-сервіси для подорожей

Є кілька інтерактивних сервісів, які допоможуть при плануванні поїздок за кордон. Перший — вже згадана вище карта МЗС України. На карті вибираємо цікаву країну і натискаємо на неї.

Наприклад, Австрія. Туди можуть в'їхати дипломати, громадяни, які мають дозвіл на проживання в Австрії, громадяни ЄС і Швейцарії; люди, що працюють на вантажних перевезеннях; доглядаючий і медичний персонал; гуманітарний персонал, а також особи, які отримали спеціальне узгодження в посольстві Австрії в Києві (проходження лікування, транзитні мандрівники і т.д.). Особливості: в'їзд до Австрії можливий з 17:00 до 01:00, виїзд з Австрії з 21:00 до 05:00. Припинено залізничне сполучення з Італією, Швейцарією та Ліхтенштейном.

Для поїздок до Європи можна ще використовувати сервіс Reopen Europe від Єврокомісії. Спочатку потрібно вибрати країну, куди ви хочете потрапити, а потім перейти до режиму перетину кордонів для негромадян ЄС.
Також можна перевірити актуальну інформацію в системі Timatic, але вона стосується виключно авіарейсів. Цей онлайн-сервіс склала Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA).

Що ще рекомендують зробити перед поїздкою

Після ситуації з українцями, які застрягли в Греції, МЗС опублікувало пам'ятку з рекомендаціями про те, що потрібно зробити перед поїздкою:

  • зв'яжіться з авіакомпанією, туристичною фірмою або оператором, через якого ви бронювали поїздку і уточніть актуальний стан карантину в країні, перевірте статус вашого бронювання;
  • переконайтеся, що ваш страховий поліс покриває витрати, які можуть виникнути в разі надзвичайної ситуації, в тому числі, при інфікуванні коронавірусом;
  • подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації;
  • візьміть з собою необхідні медичні препарати на випадок вимушеної затримки за кордоном;
  • перевірте стан здоров'я перед поїздкою.

Раніше, 6 липня, МЗС України звернулося до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби України з проханням провести роз'яснювальну роботу з авіакомпаніями, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення з України.

"Наша мета — домогтися того, щоб авіакомпанії перестали продавати квитки громадянам України в країни, які не дозволяють в'їзд українським туристам, і за умови, що у цих громадян немає необхідних дозвільних документів", — заявили у відомстві.

Загалом, більшості українців залишається тільки чекати відкриття Європи і відпочивати вдома. Раніше KHARKIV Today писав про 10 харківських "курортів".