Степанов насварив харків'ян за відсутність масок в транспорті і магазинах

Під час візиту до Харкова голова МОЗ зауважив, що багато пасажирів громадського транспорту не використовують засоби захисту.

Голова МОЗ Максим Степанов просить носити маски в певних для цього місцях. Інтуїтивно він відносить Харківську область до регіонів, де карантин можуть посилити.

Про це голова Міністерства охорони здоров'я повідомив на брифінгу в Харкові.

"Сьогодні, коли їздили по Харкову, — багато переїжджали, я спеціально дивився на громадський транспорт. Хочу констатувати, що дійсно всі маршрутки не набиті. Але мінімум 50% або взагалі без масок або маска спущена — фактично без маски. Це моє власне спостереження. Зупинялися на світлофорах і бачили через вітрину, що навіть продавці деяких магазинів стоять зі спущеними масками", — розповів він.

За словами Степанова, потрібно розуміти, що якщо не використовувати маски, то є величезний ризик підхопити коронавірус.

"Наприклад, ми не переходимо дорогу на червоне світло світлофора, ми розуміємо, що потрібно зупинитися, тому що нас може збити автомобіль, можуть бути страшні наслідки. У нас є нова реальність — просте використання масок, це нескладно, ми чітко визначили, де саме ними потрібно користуватися і це нова реальність, якщо ними не користуватися, то тобі може бути дуже погано, тому що ти можеш захворіти", — пояснив голова МОЗ.

Він уточнив, що за його відчуттями, Харків на межі між "жовтою" та "помаранчевою" зонами адаптивного карантину.

"Сьогодні у нас буде відповідне рішення КТЕБ та НС, я ще не дивився, які пропозиції ми даємо від МОЗ, там все перераховують, і ми даємо показники, виходячи з рівня заповненості ліжок. Всі виключно об'єктивні показники, виключно цифри, які кожен може перевірити. Ми беремо кількість нових хворих за 14 днів на 100 тисяч населення. Для такого міста, наприклад, як Харків, там ще узятий додатковий коефіцієнт, в зв'язку з великою міграцією з приміських територій. В залежності від цього будемо говорити, це буде "жовтий" рівень небезпеки або інший, "помаранчевий". У мене немає під рукою цифр, я ж перебуваю в Харкові зараз, я тільки інтуїтивно відчуваю, що може бути взагалі на межі ", — додав Степанов.

Нагадаємо, 20 серпня міністр охорони здоров'я Максим Степанов приїхав з робочим візитом до Харківської області. Значна частина програми візиту присвячена питанням боротьби з коронавірусом в регіоні. Зокрема, він ознайомився з проєктом нового відділення інтенсивної терапії, яке планують відкрити в харківській "інфекціонці".