Стати святим Миколаєм. У Харкові збирають подарунки дітям і людям похилого віку

"Олені святого Миколая" збирають дитячі листи.

До першого передноворічного свята волонтери повезуть іграшки дітям на Донбас і понесуть продукти одиноким харківським пенсіонерам. До доброї справи може долучитися кожен бажаючий.

Історія харківських "Оленів святого Миколая" почалася в кінці 2015 року. Волонтери АКЦентра їздили з гуманітарними місіями на лінію розмежування. Наближався новий, 2016 рік, а в деяких сільських продуктових магазинах не було навіть мандаринів. Тоді волонтери вирішили самі стати чарівниками для дітей війни. І запропонували їм написати святому Миколаю і попросити подарунок.

"Олені" їдуть при будь-якому карантині

В цьому році до війни додалася епідемія коронавірусу і пожежі, які позбавили житла багатьох маленьких підопічних "оленів". Волонтери кажуть, що цієї осені у них не було впевненості в тому, що вийде поїхати і привезти подарунки, але ті благодійники, які зазвичай купують іграшки для дітей, ще місяць тому почали дзвонити і запитувати, коли ж "олені" будуть публікувати листи дітей, щоб можна було купувати подарунки.

"І ми зрозуміли, що треба робити. Люди хочуть чогось світлого, хочуть вийти зі стресу, переключитися на добру справу, комусь допомогти, подивитися в сторону дитячих іграшок", — розповідає KHARKIV Today волонтер АКЦентра Інна Ачкасова.

Волонтери вирушили в села за листами. Цього разу вирішили зробити подарунки приблизно для 1000 дітей з 20 населених пунктів, в основному — з маленьких сіл зони розмежування, особливо — тих, які постраждали від осінніх пожеж. У позаминулому році "олені" поставили рекорд — відвезли подарунки для 3500 маленьких підопічних, але зараз такої можливості немає: і машина у волонтерів менша, і грошей у благодійників не дуже багато, тому що багато хто з них постраждали від всіляких карантинних обмежень.

Проте, 220 подарунків з 1000 "святі Миколаї" вже розібрали. В цьому році, розповідають волонтери, топ-бажання серед дітей — теплий костюм-кігурумі. Деякі просять просто одяг: светр, зимові черевики. Але більшість дітей, як зазвичай, мріє про іграшки, навіть якщо втратили будинок в пожежах.

"Діти є діти. У хлопчика згорів будинок, а він просить настільний футбол. Дітки з Муратово (Луганська область), весь 5 клас, написали дуже зворушливого листа про свого друга, у якого згорів будинок, і попросили зробити йому подарунок — футбольний м'яч, тому що він дуже любить грати в футбол, і це його трохи втішить", -— розповідає Інна Ачкасова.

Волонтери попереджають хлопців, що немає сенсу замовляти дуже дорогі подарунки, наприклад, гаджети. Але деякі підлітки все одно не хочуть обмежувати себе у фантазіях. Наприклад, в цьому році один хлопчик попросив барабанну установку — швидше за все, "олені" привезуть йому інший подарунок. Багато хлопців мріють про музичні інструменти. Крім барабанів, вони вже замовили гітару, флейту, укулеле і два варгани. Діти самі пишуть листи святому Миколаю (за малюків це роблять батьки), розповідають про своє життя і замовляють подарунки. Тут  можна подивитися, хто ще залишився без сюрпризу і приєднатися до благодійного руху.

Волонтери починають виїзди 19 грудня і закінчують вже після Різдва. У разі, якщо уряд введе карантин, "Олені святого Миколая" все одно не залишать своїх підопічних без іграшок.

"Формат свята, можливо, буде іншим через коронавірус. Будемо проводити свята, але обов'язково в масках і невеликими групами. Якщо зовсім адміністрації шкіл не підуть нам назустріч — просто розвеземо подарунки в індивідуальному порядку, без свята", — кажуть волонтери.

Як стати помічником святого Миколая?

  • вибрати подарунок за посиланням вище;
  • купити його і принести за адресою: вул. Рижовська, 20, попередньо зателефонувавши за тел. 063 565 63 39;
  • або відправити подарунок на відділення Нової пошти №2, на ім'я Розсохи Марини Йосипівни тел. 063 619 72 99;
  • можна допомогти "оленям" грошима для організації поїздок: 5375414124589465 monobank, Ачкасова Інна Марківна.

Чужих бабусь не буває

Діти — не єдині, хто чекає чудес під Різдво. Самотні літні люди потребують турботи не менше — одного разу вирішили волонтери "Станції Харків". Напередодні 2015 року вони брали на вокзалі і розподіляли по квартирах, кімнатах і гуртожитках сотні біженців з охоплених військовими діями міст і сіл Донбасу.

"Було багато літніх людей, які опинилися в Харкові одні, у них нікого не було, з ким вони могли б зустріти Новий рік. Нам захотілося зробити їм свято. Ми тоді зібралися, знайшли гроші, люди зробили благодійні внески, і ми ці подарунки їм надали", — згадує волонтер Юлія Конотопцева.

Виявилося, що в Харкові теж проживає чимало одиноких людей похилого віку. За допомогою соціальних працівників Холодногірського і Жовтневого районів волонтери встановили приблизно 50 осіб похилого віку, у яких не було близьких родичів, і наступного року приготували подарунки вже для них. Спочатку знайомство йшло погано, люди похилого віку з підозрою ставилися до незнайомих благодійників.

"Спочатку пенсіонери не пускали волонтерів у двір — і правильно робили, бо багато шахраїв. Соціальні працівники їх консультують, щоб вони не відкривали двері стороннім людям. Зараз вони нас не тільки пускають, але і розповідають про своє життя, ким вони працювали, показують свої вишивки. Видно, що спілкування у них дуже мало", — розповідає Юлія.

У подарунок для бабусь (в основному) і декількох дідусів до дня святого Миколая волонтери вибирають ті продукти, які їм запам'яталися як святкові ще з часів радянської молодості: шпроти, якісь особливі консерви і чаї, цукерки, печиво, і обов'язково — маленька баночка червоної ікри.

У "Станції Харків" є постійні великі меценати, як правило, саме вони дають гроші на продуктові пакети.

"Щороку відбувається якесь диво. Перший і другий рік київський мільйонер Гарік Корогодський просто побачив нашу публікацію в Фейсбуці і захотів заплатити за гостинці. Це було два роки поспіль. Минулого року ми звернулися до Арсена Авакова, він вже давно благодійністю в Харкові не займається, але погодився допомогти", — говорить Юлія Конотопцева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ангели «сірої» зони. Олені святого Миколая везуть іграшки дітям на Донбас

У 2020 допомога прийшла з Німеччини від постійного благодійника "Станції Харків" Маркуса Велша. Він перерахував 550 євро, але для того, щоб купити продукти всім підопічним волонтерів, необхідно зібрати ще 16 800.

Як допомогти волонтерам?

Карта "ПриватБанку" 5169 3305 0888 6188, Винник Олена Михайлівна
Призначення платежу Карта "ПриватБанку" 5169 3305 0888 6188, Винник Олена Михайлівна
Призначення платежу — на подарунки бабусям. 

Автор: Олена Павленко