Співробітники харківської колонії, які катували в'язнів, звільнилися за власним бажанням

Співробітників Олексіївської колонії звільнили не за статтею.

Більшість ув'язнених, які скаржилися на катування, називали імена Сергія Коніщева і Станіслава Гарькавого. Після скандалу їх звільнили, проте не за статтею.

Ключові фігуранти тортур в Олексіївській колонії, про які говорив міністр юстиції Денис Малюська, — Сергій Коніщев і Станіслав Гарькавий звільнені, але не за статтею, а за власним бажанням. Про це повідомили в "Слідство.Інфо".

"Ми перевірили цю інформацію і з'ясували, що звільнення, про які розповів Денис Малюська, дійсно відбулися. Але з відповіді на запит ми дізналися, що обидва тюремники, на яких вказують засуджені — Сергій Коніщев і Станіслав Гарькавий — були звільнені за власним бажанням невдовзі після бунту",— сказано в розслідуванні.

За словами представників "Харківської правозахисної групи", звільнення за статтею вимагає тривалої процедури із залученням експертної комісії. Державне бюро розслідувань проводить перевірку, при цьому комісія Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань порушень з боку адміністрації колонії не зафіксувала.

"Застосування сили і спецзасобів є обґрунтованим, відповідають галузевим законам і інструкціям", — пише  "Слідство.Інфо" з посиланням на відповідну відповідь від Мін'юсту.

Тим часом в'язні Олексіївської колонії №25 розповіли про тортури з боку адміністрації. Серед них — обмотування скотчем, надягання пакета на голову і знущання з допомогою кийків. Більшість ув'язнених стверджують, що тортури відбувалися за згодою першого заступника начальника в'язниці з нагляду і безпеки, охорони та оперативної роботи Сергія Коніщева. Також згадували на той момент начальника відділення соціально-психологічної служби та психологічної роботи та керівника оперативного відділення.

"Людей, яких хотіли покарати, відводили на четвертий поверх, що над оперчастиною. Загортали в скотч, надягали пакет на голову, кийки засовували в різні місця. Керував цим один із оперуповноважених. Він називав такі методи "мистецтвом тортур", — розповів в'язень Максим Харламов.

За його словами, адміністрація використовує різні методи тиску, щоб схилити в'язнів до "повної покори і співпраці з нею", тому колонію і називають "флагманом червоних в'язниць". Журналістам ув'язнений зізнався, що на таку співпрацю погодився, але відмовився брати участь в тортурах.

Після скандалу з тортурами, одного ув'язненого перевели в іншу колонію. З'ясувалося, що чоловіка довгий час били, а потім, повністю роздягнувши, підпалили туалетний папір на його сідницях. Однак жертвою катувань став ще один ув'язнений, якого до цього часу не перевели. За словами в'язня, його викликав до себе оперуповноважений Станіслав Гарькавий. Двоє людей в масках заштовхали в кабінет і стали бити. Там він, прив'язаний до ліжка, пробув тиждень.

"Разом з цим офіцером вони мене побили. Там мене тримали майже тиждень. Шість з половиною днів я лежав прив'язаний до ліжка із шапкою на очах. У туалет ходив під себе. Тоді ж з'явилися опіки в районі сідниць. За що це? Не знаю . За те, що просив свого адвоката, щоб нормальне харчування давали, дотримувалися елементарних законних принципів, на які ми маємо повне право?", —розповів засуджений.

У "Слідство.Інфо" відзначили: десять опитаних ув'язнених стверджували, що такі знущання відбуваються систематично і під керівництвом Гарькавого, а також "не без відома першого заступника начальника в'язниці Сергія Коніщева". Ув'язнені пояснили, що одного дня самовільно забрали чоловіка іоперчастини, після чого ситуація загострилася.

Після введення спецрежиму в колонії ув'язнені скаржилися, що їх розбудили вночі, відвели в промзону, де побили і змусили написати пояснювальні про те, чому влаштували бунт. "Харківська правозахисна група" відзначала: керівництво колонії пропонувало засудженим забрати скарги взамін на кращі умови утримання.

Звільнений у лютому Максим Карась підтверджує: в тортурах задіяні Коніщев і Гарькавий. .

"Чоловік пробув в колонії майже чотири роки за викрадення авто, і йому є що розповісти. На відміну від тих, хто ще залишився сидіти, він говорить більш вільно і може відкрито називати імена тюремників, які знущалися над ув'язненими. Це, за його словами, ті ж співробітники Коніщев і Гарькавий, на яких масово скаржаться ув'язнені. Колишній в'язень каже, що побиття там тривають роками. При цьому він додав, що через помічників адміністрації можна було заплатити за те, щоб не били чи не працювати", — сказано в розслідуванні .

"Харківська правозахисна група" підготувала позов до Європейського суду з прав людини, куди увійшли скарги Карася і ще більше десяти ув'язнених. За словами адвоката Таміли Безпалої, зазвичай суд призначає компенсацію в таких випадках в розмірі 8-10 тисяч євро, які нараховуються за рахунок податків українських громадян.

На сьогоднішній день процедура переводу ще п'яти ув'язнених тимчасово призупинилася через карантин.

Як писав KHARKIV Today, міністр без попередження приїхав до харківської колонії, де катували в'язнів.

Міністр зазначив, всіх ключових фігурантів справи про тортури в колонії вже звільнили, а саму установу назвав "ласим шматком для багатьох, яку періодично лихоманить". При цьому міністр підкреслив: карати нікого не збирається, мета його візитів -— тримати в тонусі співробітників, щоб вони якісно виконували свої функції.