Слідчі розглядають три версії підриву військових на Донбасі

Троє українських військовослужбовців, в тому числі харків'янин Дмитро Мироненко, підірвалися в Донецькій області.

Після трагедії президент доручив керівництву Збройних сил України провести інструктаж з військовими і перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах.

Слідчі розглядають три ймовірні причини підриву 14 лютого українських військовослужбовців на Донбасі, серед яких — 27-річний харків'янин. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці в Telegram.

Вже встановлено, що військові підірвалися на п'яти мінах ТМ-62, які розташовувалися в шаховому порядку. Переміщатися для несення служби на позиціях відділення взводу бійці почали о 9:20. Вибух пролунав через десять хвилин, коли вони рухалися вздовж дороги за маршрутом. "Швидка" прибула на місце, однак врятувати їх не вдалося.

Серед ймовірних причин підриву слідчі називають:

  • порушення правил поводження з боєприпасами і вибуховими пристроями;
  • теракт незаконних збройних формувань дистанційного підриву міни;
  • недбале ставлення військових до служби, яке виразилося в неналежній організації служби та переміщення військових під час виконання бойових завдань.

На встановлення винних у підриві українських військових президент дав слідству десять днів.

"Через десять днів чекаю імена винних у цій трагедії і шляхи вирішення проблеми, щоб більше ми не втрачали людей таким страшним чином", — підкреслив Зеленський.

Зеленський доручив керівництву Збройних сил України провести заняття щодо дотримання заходів безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, пересуванні особового складу, техніки, висунення на бойові позиції.

Також до кінця лютого повинні перевірити всі мінно-вибухові загородження на дорогах. Застарілі і недоцільні міни зніматимуть. Знімуть міни і там, де немає загрози швидкої атаки, де живе населення, пересуваються українські військові.

Як писав KHARKIV Today, 14 лютого в районі селища Новолуганське (Донецька область) під час переміщення на позиції в результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої загинули троє українських військовослужбовців. Серед них був 27-річний харків'янин Дмитро Мироненко, його поховають сьогодні, 16 лютого, на Алеї слави.

Підривом трьох українських військових на підконтрольній Україні території зайнялося Державне бюро розслідувань. Провадження відкрито за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу України.