Скільки коштує застрахуватися від коронавірусу в Харкові

Для отримання страхових виплат необхідний позитивний ПЛР-тест на коронавірус і виписка зі стаціонару з діагнозом.

Під час пандемії коронавірусу багато страхових компаній стали пропонувати новий вид медичної страховки  на випадок госпіталізації або смерті від СOVID-19.

KHARKIV Today розбирався в умовах і особливостях подібної страховки.

Страховка на випадок лікування і смерті: ціни і виплати

Послуга з'явилася у десятків страхових компаній, серед них — як маловідомі, так і досить великі — "Країна", "Універсальна", "Оберіг". Страховий платіж в середньому становить від 300 до 3000 гривень, оформляється договір на термін від 3 до 12 місяців, найчастіше — на півроку.
Умови приблизно однакові — для отримання страховки необхідний позитивний ПЛР-тест на коронавірус, виписка із стаціонару з діагнозом (якщо ви лікуєтеся вдома, то це не страховий випадок). Крім того, за умовами компаній страховий випадок настає через 15 днів після укладення договору. Так що, якщо ви застрахуєтеся, а завтра, наприклад, попадете до лікарні з коронавірусною пневмонією, виплата не передбачена. Крім того, майже у всіх компаніях не страхують людей старше 65 років, є нюанси і по хронічних захворюваннях, і інвалідності — це потрібно дізнаватися індивідуально.

Суми компенсацій трохи різняться, але в середньому складають до 50 тисяч гривень. Так, наприклад, в компанії "Країна" є варіанти виплат 10000, 25000, 50000 грн. Якщо коронавірус довелося лікувати в стаціонарі, страхова виплата складе 50% від страхової суми. Виплата в разі смерті застрахованого буде 100% страхової суми.

У компанії "Універсальна" є дві програми страхування, які передбачають страхові виплати в розмірі 50 000 і 100 000 грн в разі смерті та виплати в розмірі 5 000 і 10 000 грн у разі стаціонарного лікування COVID-19 терміном від п'яти днів, незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

У пакеті страхової компанії VUSO за 936 грн передбачено 4 варіанти настання страхового випадку. Факт діагностування COVID-19 — виплата 2,5 тис.грн, пневмонія (ускладнення) — 9 тис. грн, пневмонія з реанімацією — 39 тис. грн, смерть — 70 тис. грн.

Тарифні плани страхової компанії "Оберіг" передбачають щоденні виплати від 200 грн до 1 тис. грн за кожен день госпіталізації і від 10-50 тис. грн в разі смерті. Вартість страховки варіюється від 150 до 450 грн терміном на півроку.
Перед оформленням договору тест на коронавірус робити не потрібно. Для збільшення страхових виплат можна оформити і кілька договорів, але не більше трьох на одну людину.

Кого не застрахують

Люди похилого віку — головна група ризику для хворих коронавірусом, і страхові компанії, що пропонують страховку від COVID-19, встановлюють свої обмеження за віком.

  • VUSO — до 60 років;
  • ARX Страхування — до 60 років;
  • "Універсальна" — до 65 років;
  • Альфа Страхування — до 65 років;
  • "Оберіг" — до 65 років;
  • Страхова компанія "Місто" — до 75років.

Харків'яни не поспішають страхуватися від СOVID-19

За словами Андрія Куршацова, страхового і фінансового консультанта сервісу "Страховки", харків'яни не поспішають скористатися новою послугою — страхуються від коронавірусу буквально одиниці, і поки в компанії не було жодного випадку страхових виплат по СOVID-19.
"Більшість все ж думає, що їх це не торкнеться. Але, знаєте, можу сказати з власного досвіду інших медичних страховок. Наприклад, у нас дуже часто страхуються спортсмени від нещасних випадків — і ще жодного разу не отримали травми", — сказав Куршацов.

Невелике опитування харків'ян, в основному, підтвердило коментарі страховиків.
"Не дивлячись на послаблення карантину, я дотримуюся всіх правил, рідше намагаюся виходити в людні місця, на транспорті майже не їжджу, так як продовжую працювати з дому. Так що так, сподіваюся, що не захворію", — Ольга Українська, 34 роки, тестувальник.

У багатьох страхових компаніях також є обмеження за віком і обмеження по хронічних захворюваннях. Застрахувати можна дітей після 1 року і дорослих до 60 років. Наприклад, неможлива страховка від коронавірусу для медичних працівників, які лікують хворих СOVID-19, для співробітників "швидкої", для тих, хто був за кордоном протягом місяця до укладення договору. Що стосується обмежень по захворюваннях, не застрахують від коронавірусау людей з ВІЛ, які страждають на онкологічні захворювання, гострим енцефалітом, психічними розладами та захворюваннями, важкими нервовими захворюваннями, захворюваннями серцево-судинної системи з порушенням кровообігу важкого ступеня, діабетом у важкій формі, системними ураженнями опорно-рухового апарату.

Підводні камені: три головні пункти при виборі страховки

Отже, підсумовуючи, на що варто звернути увагу, підписуючи договір:

  • ознайомтеся з усіма умовами, при яких можуть відмовити у страхових виплатах: вік, хронічні захворювання;
  • зверніть увагу на термін вступу страховки в силу;
  • в довідці має стояти діагноз "коронавірус", а не назва хвороби, викликаної інфекцією.

Чи потрібна страховка від коронавірусу при виїзді за кордон

"Для українців, в тому числі — для харків'ян, які на автомобілях їдуть через ту ж Гоптівку, страховка від коронавірусу — виключно добровільна справа", — каже Андрій Куршацов.

Як розповів заступник директора департаменту, начальник управління організації прикордонного контролю Держприкордонслужби Юрій Лисюк, питання страховки від коронавірусу зараз — одне з найбільш проблемних. Він підтвердив, що страховка поки потрібна не українцям, а іноземцям, які в'їжджають в Україну.

"Не зовсім чітко прописано, який поліс повинен бути. Зараз опрацьовуються документи, які це будуть регламентувати. Поки пропускаємо іноземних громадян за різними страховими полісами — і роздрукованим, і в мобільних телефонах. Але він повинен бути і на лікування, і на обсервацію", — зазначив Юрій Лисюк.

Раніше KHARKIV Today писав, що в Харківській області почався активний епідпроцес по коронавірусу.