Школи Харкова і області запрошують на фестиваль про рівність в науці

У Харківській області стартував фестиваль "Рівність в науці очима дітей".

Старшокласникам пропонують відзняти відеоролики про рівність в науці, послухати лекції та відвідати фотовиставку, батькам — розповісти про успіхи їхніх дочок в науці.

25 січня в Харкові і області стартував фестиваль "Рівність в науці очима дітей". Учасниками фесту можуть стати учні 9-11 класів.

Фестиваль спрямований на популяризацію рівності жінок і дівчаток в науці, усвідомлення впливу гендерних стереотипів на суспільство.

"Згідно даних за 2020 рік, в технічних науках кандидаток — лише 25%. З них у фізико-математичних науках — тільки 9%. Це говорить про те, що дівчаток спочатку орієнтують на певні жіночі спеціальності. Потрібні наполегливість і характер, щоб займатися тим, що тобі подобається, щоб самореалізуватися в тій професії, в якій хочеш це зробити. На що фактично і спрямований наш фестиваль", — пояснила експерт Центру гендерної культури Тетяна Дрожжина.

Проходити фестиваль буде в змішаному форматі. Це будуть онлайн-включення (відкриті уроки, презентації та вікторини) безпосередньо в класах.

Одночасно підключитися до таких заходів зможуть до п'ятнадцяти шкіл. Про старт фестивалю оголосили сьогодні, 25 січня, але заходи заплановані на 27 січня. Всі бажаючі можуть підключитися до них в будь-який час, школи області і міста отримали відповідний лист-запрошення.

Під час першого відкритого уроку "Гендерні стереотипи в освіті і науці" школярі представлять відеоролики, які заздалегідь зняли. Діти розкажуть про своє бачення впливу гендерних стереотипів при отриманні освіти та в розвитку науки. Подібний формат вибрали і для наступного відкритого уроку — "Невидимі сторінки жіночої науки".

"Ми запропонували неординарний формат. Завдання — створити відеозапис, де дівчинки приміряють образи відомих вчених. Представляють від першої особи п'ять фактів про дослідницьку діяльність та про тяжкий шлях в науці. За участь, перемогу передбачені мотивуючі подарунки", — зазначила піар-менеджер Центру гендерної культури Дарина Велигодська.

У школах будуть працювати тематичні куточки "Рівність в науці" з відповідною літературою і постерами, пройдуть майстер-класи з портретних малюнків, а також екскурсії до Музею гендерної історії.

Для батьків запланований флешмоб —  "Моя дочка в науці". Їм пропонують розмістити в соцмережах Facebook або Instagram фото своїх дочок незалежно від віку (це може бути школярка або студентка) і прокоментувати їх заслуги в науці.

Закриє фестиваль виставка в коворкінг "UNIT. City Kharkiv". На ній покажуть фото дівчат-вчених з Харкова. Серед героїв виставки — членкиня антарктичної експедиції Анна Соїна. Фестиваль триватиме до 11 лютого.

Відзначимо, на сьогодні в фестивалі зареєстровано 25 шкіл-учасників. З них дев'ять — харківські, решта — з області. Організатори запрошують школи приєднуватися. Фестиваль розрахований на старші класи.

"Ми відправили листи до всіх районів, ОТГ. Будь-яка школа може взяти участь. Є всі наші координати. Ми сподіваємося, що учасники задумаються, яким шляхом піде дочка, як підтримати, щоб вона займалася тією справою, яка їй до душі, — пояснила Тетяна Дрожжина . — У першу чергу ми орієнтуємося на старшокласників — 9-11 класи, можна з 8-го. Але як на мене, питанням вибору професії потрібно як мінімум з шостого класу займатися".

Оцінювати школярів за їх роботи будуть фахівці Центру гендерної культури. Переможці отримають футболки та гаджети (повербанки, флеш-карти та термокружки).

Розклад фестивалю:

27.01.2021

12.00-13.30 — відкритий онлайн-урок "Гендерні стереотипи в освіті і науці"
14.00-15.30 — відкритий онлайн-урок "Гендерні стереотипи в освіті і науці"

02.02.2021
14.00 - 15.30 — онлайн-презентація тематичних куточків "Рівність в науці" в мережі гендерних центрів освіти на базі навчальних закладів міста

04.02.2021
14.00-15.30 — відкритий онлайн-урок "Невидимі сторінки жіночої науки"

05.02.2021
14.00-15.30 — відкритий онлайн-урок "Невидимі сторінки жіночої науки"

08.02.2021
14.00 -15.00 — онлайн-вікторина "Жінки в науці" (перший відбірковий тур)

09.02.2021
14.00-15.00 — онлайн-вікторина "Жінки в науці" (другий відбірковий тур)

10.02.2021
14.00-15.00 — онлайн-вікторина "Жінки в науці" (фінал)