Що відновить роботу в Україні з 1 червня

На початку червня вступлять в силу нові карантинні пом'якшення.

На початку червня вступлять в силу нові карантинні пом'якшення, якщо дозволятиме коронавірусна ситуація в країні.

З 1 червня в Україні дозволять працювати басейнам, спортзалам, автошколам. Також відновлять залізничне сполучення і міжобласні перевезення автомобільним транспортом. Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 26 травня.

"З 1 червня, якщо будуть досягнуті певні індикатори епідеміологічної ситуації, планується відкриття басейнів і спортзалів. Також відвідування освітніх занять в групах не більше ніж десять осіб. Наприклад, почнуть роботу автошколи. Також планується з 1 червня запуск залізничного транспорту і міжобласних перевезень автомобільним транспортом", — заявив Ляшко.

За його словами, Міністерство охорони здоров'я не планувало такі пом'якшення вже на третьому етапі виходу з карантину. Однак нові дослідження показали, що пом'якшення будуть безпечними.

"Басейни ми раніше не розглядали для відкриття на третьому етапі пом'якшення карантину. Але нові дані, які сьогодні з'явилися по розповсюдженню коронавірусної хвороби, про можливість поширення збудника коронавірусу водним шляхом передачі, зокрема, у воді, яка підлягає постійній дезінфекції, дозволяють нам почати роботу спортивних залів і басейнів в разі, якщо будуть дотримані протиепідемічні норми", — пояснив головний санлікар України.

Рекомендації про протиепідемічні норми для роботи спортзалів, басейнів і автошкіл вже готують. Днями їх розмістять на сайті Міністерства охорони здоров'я. Власників цих об'єктів просять підготуватися до можливого пом'якшення карантинних заходів та привести свої заклади в порядок у відповідність з нормами МОЗ.

Також на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував повноцінне відкриття кафе та ресторанів з 10 червня.

"На сьогоднішній день, згідно з тим етапом, який затверджений постановою уряду, у нас чітко прописано, яким саме закладам і в якому обсязі можна працювати. Якщо ми говоримо про кафе і ресторани, зараз можлива робота відкритих терас, крім того робота на виніс. Те, що стосується повноцінної роботи ресторанів і кафе, це можливо буде, починаючи з 10 червня. Ми з розумінням ставимося до прохання наших підприємців щодо повноцінного відкриття, але те, що стосується епідеміологічної ситуації в Україні, на сьогоднішній день, ці заходи, які проводяться, не дозволяють повноцінного відкриття цих закладів", — сказав Степанов.

Як писав KHARKIV Today, 26 травня після двомісячної перерви через карантин  відновив работу метрополітен.