СБУ розглядає кілька версій нападу на консульство Азербайджану в Харкові

Слідчі вважають, що тут замішані "треті" сили.

Причетних до обстрілу будівлі почесного консульства Азербайджану в Харкові встановлюють. Харків'ян, які бачили зловмисників, просять повідомити до СБУ.

Служба безпеки України розглядає кілька версій обстрілу консульства Азербайджану в Харкові. Серед них — розгойдування ситуації в Україні та Харкові та створення комфортних умов для дипломатів "третіх" країн. Відповідну заяву начальника Управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна опублікував начальник пресцентру СБУ Владислав Абдула.

"Службою безпеки України розглядаються версії щодо втручання "третіх" сил в розгойдування ситуації в Україні та Харківському регіоні як елемент "гібридної війни", так і створення комфортних умов для дипломатів "третіх" країн в їхній діяльності, пов'язаній з ситуацією в Нагірному Карабасі", — сказано в заяві.

За словами Дудіна, вірменська та азербайджанська діаспори в Харківській області зацікавлені в недопущенні конфлікту в регіоні, оскільки це може погіршити відносини з регіональною і центральною владою. Випадки нападу на представництва є і в інших країнах, де проживають вихідці з Вірменії та Азербайджану.

"Окремі політичні сили регіону, які наближені до "третіх" країн, в результаті гучного програшу на місцевих виборах або, можливо, за вказівкою емісарів "третіх" країн (зараз зазначена версія також перевіряється), намагаються зробити "хайп" і розпалити вогонь національної ворожнечі в регіоні", — зазначив Дудін.

Всі версії перевіряють. Управління Служби безпеки України в Харківській області просить харків'ян допомогти встановити осіб правопорушників, які обстріляли консульство Азербайджану в Харкові.

Зокрема, в СБУ звернулися до людей, які в'їжджали до України через "Гоптівку" 5 і 6 листопада і виїжджали 7 листопада. Один із зловмисників професійно займався боксом, кікбоксингом або тайським боксом.

Повідомляти інформацію можна за телефонами: + 38-066-697-60-92 ("WhatsApp" і "Telegram") і (057) 700-34-50.

Нагадаємо, консульство Азербайджану в Харкові обстріляли 7 листопада. Вночі невідомі стріляли в двері і вікна консульства, всього пролунало шість пострілів.