СБУ хоче продовжити заборону на "Вконтакті" і "Однокласники"

Термін чинної заборони на російські соціальні мережі "ВКонтакті" і "Однокласники" закінчується 15 травня.

Голова СБУ Іван Баканов вніс до РНБО додаткові пропозиції про продовження санкцій проти російських сайтів і програмного забезпечення.

Як повідомили в прес-службі СБУ, голова відомства пропонує продовжити санкції не тільки проти соцмереж "ВКонтакті" і "Однокласники", але також продовжити заборону на користування сервісами "Яндекс", "Mail.ru", "Доктор Веб", "Касперський" , "1С" і "Парус".

"Сьогодні ми не просто захищаємо українських громадян від фейків і інформаційних вкидань з російських соцмереж, але і піклуємося про кібербезпеку для представників бізнесу, державних і освітніх установ. Адже будь-який російський поштовий сервіс або антивірус можуть використовувати на шкоду Україні. Тому треба мінімізувати ризики. Блокуючи такі ресурси і програми, ми піклуємося про безпеку країни в цілому", – заявив керівник СБУ Іван Баканов.

Також голова СБУ запропонував створити і забезпечити функціонування в Україні Єдиного центру програмного забезпечення, дозволеного для використання його в державних інформаційно-телекомунікаційних системах. Фахівці в області технологій, які працюють в СБУ, вважають, що це дасть можливість обмежити закупівлі і використання забороненого програмного забезпечення і створить сприятливі умови для розвитку вітчизняної ІТ-сфери.

Як повідомлялося, 10 квітня СБУ внесла пропозиції про продовження заборони російських соцмереж ще на три роки. Термін чинної заборони на користування російськими соціальними мережами "ВКонтакті" і "Однокласники" закінчується 15 травня.