Регламент не змогли прийняти в Харківській облраді

Депутати запідозрили, що у заступників з'явиться дуже багато прав.

Облрада нового скликання буде працювати за старим регламентом.

На другій сесії Харківської обласної ради депутати мали затвердити новий регламент, але за нього не проголосували.

Так, депутата від "Блоку Світличної" Вікторію Бєлявцеву збентежили деякі положення. Вона заявила, що документ містить багато дрібних помилок. Зокрема, порядок розгляду електронних петицій встановлений законом "Про місцеве самоврядування" і прописувати його в регламенті немає потреби. Також вона заявила, що рада не має права заслуховувати на засіданнях звіт голови СБУ. Але найбільше їй не сподобалися положення про заступника голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській області прийняли бюджет на 2021 рік

"У нашому регламенті пропонується майже скрізь голова ради та / або перший заступник голови. Це суперечить Закону "Про місцеве самоврядування". Ми розуміємо, що голова може бути відсутнім. У цей час його обов'язки за його розпорядженням виконує його перший заступник або будь-який заступник. Навіщо це писати в регламент?", — обурилася Бєлявцева і запропонувала за цей пункт не голосувати.

Її підтримала депутат від "Слуги Народу" Юлія Ковалевська.

"Мені здалося, що ми намагаємося розмити повноваження голови облради і дати такі ж повноваження його заступнику. Але у нас немає співголови, у нас є один голова, а повноваження заступників — це повноваження заступників. У нас буде двоє голів, я проти цього", — заявила депутат.

Перший заступник голови Альберт Кононенко спробував переконати депутатів.

"Я вибачаюся, а ви можете взяти регламент і процитувати, де ви це побачили? І / або — що мається на увазі: якщо голова відсутній, то його заступник виконує його обов'язки. Який співголова?", — обурився він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники хочуть підтримати малий і мікробізнес Харківської області

Після питання винесли на голосування, але "за" проголосували тільки 53 депутати. Рішення не було прийняте.

Голова облради Артур Товмасян заявив, що не вважає новий регламент посяганням на свої повноваження. За його словами, регламент затвердять після доопрацювання, а поки рада буде працювати за старим розпорядком.