Регламент Харківської міськради змінили

У тексті регламенту з'явився головуючий. Місцями його наділили правами міського голови.

Депутати отримали текст нового регламенту за півтори години до початку другої позачергової сесії. Раніше його обговорювали на засіданнях робочої групи.

Питання про затвердження нового регламенту Харківської міськради VIII скликання стало найспекотнішим в залі засідань. Документ на 50 сторінок прописує правила роботи депутатів, мера, секретаря, головуючого, комісій міськради. Дебати викликали пункти про час, який відводиться депутатам на ознайомлення з документами і регламент виступів.

Депутати вимагали, щоб їм надавали проєкти рішень на сесію за 20 годин за умови проведення позачергової сесії. Це була вимога чотирьох фракцій.

"Прошу підтримати поправку, що регламентує право отримання документів сесії за 20 годин", — сказав депутат Олександр Котуков ("Слуга Народу").

Депутати проголосували "за" зміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харківській міськраді розкидали долари

Цікаве з регламенту:

— сесії Харківської міськради веде Харківський міський голова;

— тривалість виступу депутата на сесії — 10 хвилин;

— головуючий (його права прописані в ст. 26-28) веде засідання міськради, має право передати право ведення секретарю міськради без обговорення;

— головуючий забезпечує дотримання прав депутатів, забезпечує порядок в залі;

— головуючий забезпечує прийняття рішень міськрадою;

— ніхто не має права висловлюватися без дозволу головуючого;

— за розпорядженням голови Харківської міськради депутати можуть бути виведені із зали;

— головуючий не має права коментувати і давати оцінки виступам депутатів, якщо вони не порушують регламент.

Нагадаємо, Харківська міськрада VIII скликання зібралася на другу позачергову сесію сьогодні, 30 грудня. На порядку денному було 21 питання, в тому числі про увічнення померлого мера Харкова Геннадія Кернеса. Як з'ясувалося, поки ніяких конкретних пропозицій з цього питання немає.