Регіони будуть виходити з "інтелектуального локдауна" нерівномірно

Враховувати будуть епідеміологічну ситуацію.

Новий вид локдауна в Україні не буде схожим на карантин, який вводили навесні. Про запровадження "інтелектуального локдауна" обіцяють попередити за тиждень.

Виходити з "інтелектуального локдауна" регіони будуть нерівномірно, а з урахуванням епідеміологічної ситуації. Про це заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі "Свободи слова".

"Я транслював позицію, була одна з нарад з головами фракцій, де прем'єр-міністр сказав про локдаун. Йшлося про те, коли буде локдаун, чи буде локдаун, який саме це буде локдаун. Прем'єр-міністр визначив, що це не буде такий самий локдаун, копія того локдауна, який був навесні. А це буде так званий інтелектуальний локдаун, який має на меті — після локдауна вихід буде нерівномірний, а з урахуванням епідеміологічної ситуації в регіонах", — сказав Арахамія.

Він додав: якщо в певному регіоні коронавірусна ситуація буде вважатися благополучною, то він раніше вийде з локдауна, в інших будуть його продовжувати. Однак поки "конкретної фінальної моделі локдауна" ще немає, її опрацьовують з урахуванням мінімізації економічних збитків.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов пообіцяв попередити українців про введення локдауна за тиждень. На його думку, обмеження в Україні потрібно ввести на три тижні, оскільки скоро почнеться сезонна захворюваність на грип та навантаження на медичну систему збільшиться.

"Ми точно через 7-10 днів до початку (як рішення прийняв парламент) повідомимо. Ми намагаємося знайти баланс, тому що крім того, що нам потрібно зменшити навантаження на медичну систему, ще важливо, щоб не було проблем з людьми, коли їх з роботи будуть звільняти. Президент запропонував пакет економічних стимулів, зокрема, щодо фінансування малого і середнього бізнесу, — пояснив Степанов. — Нам потрібен тритижневий локдаун. Тому що крім ситуації, яка пов'язана виключно з ковідом, у нас ще є сезонна захворюваність на грип — кінець січень-початок лютого буде зростання по грипу. Цих людей теж потрібно госпіталізувати, у них теж буде пневмонія. Потрібно, щоб у нас було все збалансовано".

Як писав KHARKIV Today, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на початку грудня оцінять ефективність "карантину вихідного дня", після цього розглянуть варіант введення локдауна в новорічний період. У неділю, 29 листопада, Давид Арахамія анонсував новий вид локдауна — "інтелектуальний".