Пропагандиста Шарія підозрюють в держзраді

Незважаючи на те, що Анатолій Шарій перебуває за кордоном, він залишається громадянином України.

В СБУ вважають, що блогер Анатолій Шарій шкодив національній безпеці України в інформаційній сфері.

Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину громадянину України Анатолію Шарію. На думку слідчих, його протиправна діяльність завдавала шкоди національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Про це повідомили в Службі безпеки України.

"Докази слідства підтверджені рядом експертних досліджень, які встановили, що в інтерв'ю і виступах Анатолія Шарія є факти його підривної діяльності проти України. Починаючи з 2012 року, через соціальні мережі, електронні ЗМІ і російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам Російської Федерації в проведенні спеціальних інформаційних операцій", — розповіли силовики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріоти прийшли в гості до екснардепа і ломилися до чужої квартири

За даними СБУ, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно і цілеспрямовано поширював маніпулятивну, спотворену інформацію про урядові ініціативи та події на Сході країни. Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

"Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВГТРК ("Росія 24","Росія 1"), телеканал Міністерства оборони РФ "Зірка" та інші. До уваги слідства були також прийняті неодноразові заяви і звернення громадян та організацій про можливу антиукраїнську діяльність блогера на підставі розповсюджуваних ним матеріалів в мережі інтернет та виступів в російських ЗМІ", — пояснили силовики.

Вони продовжують слідчі дії і документування всіх обставин скоєння злочину, а також шукають тих, хто сприяв або міг бути причетний до системної протиправної діяльності Анатолія Шарія.

Блогера підозрюють за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У суді і на вулицях. Як харків'яни допомагають Медведчуку захищати телеканали

Відзначимо, у Анатолія Шарія є політичний проєкт "Партія Шарія". На місцевих виборах в минулому році семеро представників партії стали депутатами Харківської міськради.

Нагадаємо, колишня дружина голови Харківської районної ради Володимира Кацуби — Наталія Гордієнко курирує "Партію Шарія" в Харкові. Гроші партії надходять від дев'яти фірм, пов'язаних з династією Кацуби. Штаб партії в Харкові знаходиться на вулиці Суздальські ряди, 9. За цією адресою зареєстровано кілька фірм, засновники яких перераховують гроші партії. Раніше бенефіціаром цих фірм вважалася Гордієнко.