Про що сказав Зеленський у свою річницю

Президент України Володимир Зеленський нарешті поспілкувався з журналістами за підсумками року при владі. Багатьох представників ЗМІ не пустили нібито через карантин. Говорив про будівництво доріг, іпотеку, бідність, екс-президента, Авакова і кадровий голод, згадав Кернеса і наше метро.

Президент України Володимир Зеленський нарешті поспілкувався з журналістами за підсумками року при владі. Багатьох представників ЗМІ не пустили нібито через карантин. Говорив про будівництво доріг, іпотеку, бідність, екс-президента, Авакова і кадровий голод, згадав Кернеса і наше метро.

20 травня прес-конференція Зеленського пройшла в столичному Маріїнському парку. Рік тому в Маріїнському палаці відбулася інавгурація Зеленського.

Раніше президент спілкувався з журналістами в жовтні минулого року, прес-марафон тривав 14 годин. Через рік після інавгурації він розповів про підсумки роботи.

Про іпотеку 

"Уже рік, я чесно вам скажу — борюся, щоб у нас іпотека була по 10%. Найближчим часом в Україні вперше за багато років у нас буде іпотека для кожного громадянина України під 10%. Мені здається, це велика перемога". 

Про дороги

"Ми дійсно збільшили не в рази, а в 9 разів кількість доріг, які ми побудуємо в цьому році. Незважаючи на проблеми, незважаючи на економічну кризу, незважаючи на COVID-19. Побудуємо дороги. Скільки їх, 4200 — це ..., як там буде, скільки вистачить нам грошей, 4500 доріг. Майже в 9 разів більше, ніж в минулому році. Наше завдання побудувати всі державні дороги, які об'єднають нашу країну, які будуть вітриною нашої європейської дійсно країни. А це 25 тисяч пріоритетних доріг і я до кінця своєї каденції, скільки вона там буде, вирішує народ України . Але я впевнений, що до кінця своєї каденції ми добудуємо всі державні дороги ... Я хотів би бути президентом, якого запам'ятають як людину, після якої в Україні з'явилися дороги. Я дуже цього хочу, тому що я збираюся жити в Україні і після своєї президентської каденції і хочу їздити по дорогах і щоб люди бачили, і мені не було соромно".

Про "кумівство"

"Жодного кума і військового друга я не призначив. Що стосується Венедиктової ... я обіцяв, що у владу прийдуть інші люди ... Хто такий Єрмак, щодо досвіду. Він не має досвіду як кінопродюсер. Єрмак завжди був досвідченим юристом. Він має ту освіту, яка потрібна голові Офісу, як мені здається ... Я не розумію, про яких кумів ... "

Про кадровий голод

"У нас кадровий голод в країні, я не можу знайти зараз хорошого міністра культури. Ми разом з прем'єром шукаємо ... Нам дуже складно знайти міністра освіти, нам дуже складно знаходити міністра енергетики. Тому що яку б людину ви не взяли, наприклад, в галузь енергетики, наступного дня ЗМІ пишуть — це точно людина Ахметова або це людина Коломойського, або Пінчука ... я вам, Роман [журналіст "УП" Роман Кравець — ред.], даю пропозицію, я вас запрошую працювати до Офіса президента, ви самі можете вибрати посаду, відповідальну посаду і потім відповідати за свої кроки, дії. Я вам наріжу програму дій і ви будете працювати як Єрмак, 25 годин, хоча їх 24 на добу. Я вас запрошую".

Про вирок Порошенку

"Ви знаєте, що стосується вироку Порошенку, я впевнений в цьому. І я впевнений, що все це ще попереду. Ви бачили і вчорашній скандал (мова про плівки за участю Байдена). Я думаю, що вони так керували державою, що їх чекає дуже багато різних пригод і різних вироків. Не хочу про це говорити, тому що це повноваження все ж не мої, а вироки суду".

Про Авакова

"Арсен Аваков не є моїм кумом, близьким товаришем. Навпаки, у нього є близькі товариші, з якими я точно не в товаристві. Потужний він міністр — так. Складна у нас зараз ситуація, вважаю, так. Але його відповідальність, ще раз хочу сказати, його сьогоднішня відповідальність — справа Шеремета і, будь ласка, він почав цю справу, він повинен її довести до кінця, до результату. Щоб усі, хто дійсно вбив Шеремета, були покарані".

Про бідність

"5-6 тисяч гривень, і вони [ЮНІСЕФ — ред.] українців вважають бідними. Дійсно дуже маленька зарплата в порівнянні з європейськими або американськими стандартами. Я розумію, що у них 250 доларів — мізер заробітної плати. У нас це теж маленька зарплата , але у нас це не бідність все ж".

Про Кернеса і метро

"Як з Харковом — будь ласка, не відкривайте метро, ну, зараз не можна. Розуміємо, буде транспортний колапс, але колапс з кількістю смертей гірше. Для кого буде працювати ваше Харківське метро? Почули. Один раз хотіли відкрити — почули, другий раз хотіли відкрити — знову нас почули. Що це за боротьба з місцевою владою? Ну там Кернéс хоча б почув".

Про медреформу

"Медична реформа, там же дійсно "первинну" зробили непогано і там задоволені медики "первинної", але це не всі медики. COVID-19 показав — не вийшло реформи. Давайте відверто, там є нормальні речі, які були зроблені, але дуже багато речей, на які не звертали увагу і ми опинилися просто голі. Голі перед таким викликом, ось чому я кажу — потрібно переглядати реформу ... У кожній області, щоб люди себе поважали і медики себе поважали, у вас повинно з'явитися таке невелике медичне містечко".

Про "епоху бідності"

"Кінець епохи бідності в Україні 100% не настав, він не може настати, коли криза в країні. Коли ви отримали бідну країну, ви повинні робити кроки, її міняти, і це буде. Ми боремося за це, у нас немає просто так грошей, вони не падають з неба".

Відмінність від Порошенка

"Я всім відрізняюся від Порошенка — як фізіологічно і як президент. Я чесна, порядна людина, яка дійсно вболіває за цю країну. Я дійсно, може, не так добре розмовляю українською мовою, як президент Порошенко. Так і є, але я такий, як я є".

Про поїздку до Оману

"У мене є жива сім'я, живі діти, які просто полетіли до Оману на відпочинок. У мене дійсно був план багатьох зустрічей на державному рівні, на Сході, в різних країнах ... Моя сім'я сплатила готель, не інкогніто я полетів, а по квитку, який був куплений, по квитку, де написано не Петро Інкогніто, а Володимир Зеленський".

Про звільнення голів облдержадміністрацій і "Ліфт"

"Тому що "Ліфт" була прекрасна програма, Федоров набрав дійсно фахівців, професіоналів через "Ліфт". Потім знайшли ключик до "Ліфту" і нам тоді, вибачте за таке слово, засунули дуже багато людей, які і були при владі раніше. Тому з "Ліфтом" у нас були проблеми. Що стосується голів обласних державних адміністрацій, всі висновки про них після того, як ми закінчимо COVID. Тобто ця інфекція нам показує, які захворювання у нас є в держапараті. І відразу після COVID-19 будуть рішення і рішучі кроки".