Про що говорив Кернес: бан Зеленського, зрада Януковича і тиск Порошенка

Міський голова Харкова дав інтерв'ю людині Анатолія Шарія. Його вже подивилися понад півмільйона людей.

Розмова Кернеса з людиною Шарія відбулася в останніх числах червня. Кернес повторив свої меседжі про міцне господарювання і підніс абсолютно нову версію участі в політичних подіях Харкова в 2014 році. Виявляється, це він розігнав сесію, на якій збиралися проголосити "ХНР".

Півгодинне інтерв'ю Кернеса подивилися понад півмільйона людей. Навіщо міський голова міста-мільйонника спілкується з представником каналу проросійського блогера Шарія, залишилося за кадром. Він не заграє, не хамить, як часто буває з журналістами ЗМІ, спокійно відповідає на всі питання, за винятком одного — про замах. Не тому що не хоче, а тому що нічого нового немає. Він навіть показав свій номер в готелі "Національ" і знову поскаржився, що жодного разу не бачився з Володимиром Зеленським. Про що розповів Кернес:

Про життя в готелі "Національ"   

— Я живу в готелі ... Так вийшло, що я займався виборами Михайла Добкіна (у 2005 році), там був штаб, я і залишився. Я пізно приходив, рано йшов. Вдома так не вийде. Готель був мій, потім я його продав. Зараз я там гість. У мене є свої кімнати. У мене простий номер з ортопедичним ліжком, картинки, картини, ікони. У мене є безпека. Навіть це не допомагає ...

Про Харків, Київ і Садового

— Коли я став депутатом в перший раз, створив групу і виступав за поліпшення життя харків'ян, за благоустрій. Коли Добкіна обрали мером, а мене секретарем (2006 рік — ред.), ми почали перевертати Харків, щоб він став успішним. І у нас це вийшло. Нещодавно я був у Києві, подивився і зрозумів, що недопрацьовують. Він дуже недоглянутий, брудний, засилля кіосків, реклами. Немає урбаністики ... Віталій Кличко прислухається до мене. Якщо я скажу підказку, це не означає, що хочу його образити. Я майже з усіма мерами в хороших відносинах. Крім мера Львова. Він такий ... вуйко.

Про Добкіна

— Добкін давно хотів стати мером Києва. Якщо оголосив, нехай пробує. У мене є контакт з Добкіним, Кличко. У нас розбіжності виникли через те, що нас пов'язували разом, але деякі висловлювання я не підтримував. Я йому про це сказав. Ти кажеш, а люди думають, що це я. 

Про Порошенка, Зеленського і Януковича

— Янукович — це зрадник. Втік, всіх кинув напризволяще. Порошенко .. Я чув обіцянки, які він давав і бачив підсумок, до якого прийшли. У другому турі 73% підтримали Зеленського Володимира Олександровича. Я не відрізняюся від тих, хто був серед тих 73%. Порошенко не заслужив подальшого президентства. Порошенко багато зробив для Харкова, нам дали держгарантії для будівництва третьої лінії метро, ​​на придбання тролейбусів. Рік пройшов — Зеленський президент. Я з ним жодного разу не бачився, хоча він бував в Харкові. Сподіваюся на зустріч ... поговорити, пояснити позицію. Він знає добре Харків.

Порошенко був більше підготовлений, ніж Зеленський, тим більше, що він був міністром свого часу, очолював РНБО, у нього велика корпорація. А з точки зору людських якостей якихось інших прикладів ... При Зеленському ми вже маємо закон в першому читанні про народовладдя. Це закон про референдум. Так, був закон про продаж землі. Це процес, який просто необхідний. Ми не можемо стояти на місці. Стосовно російської мови. Зеленський був російськомовним, зараз розмовляє українською, я теж розмовляю. Російська мова має право на життя, а її хочуть засунути. Це відбувається останні два роки.

Про тиск при Порошенку

— Більше 200 кримінальних справ — влаштовує вас тиск? Пов'язаних з моїми підлеглими, які не могли працювати. Постійні обшуки ... Це відбувалося, тому що необхідно було заручитися підтримкою мерів ефективних, як я, під час виборчої кампанії. Дивлячись на команду Зеленського, там є частина людей, які працювали при Порошенку. Мене не те що шантажували, але натякали.

Про "Слугу народу" в Харкові

— Нічого не зробили. Не чув про плани. У нас була сесія, я був у губернатора, він сказав, що йде коронавірус, великий відсоток городян лікується в обласній лікарні, ми їм перерахували 2 мільйони гривень. Я спілкуюся в міру своєї роботи з губернатором, він знає про метрополітен, реконструкцію зоопарку. Він це знає, де може, допомагає. Саме з ініціативи "Слуги народу" — я не знаю.

Про рейтинг "СН" в Харкові

— Я не робив соцдослідження. Але ядро у них залишилося на рівні 20%, можливо.

Про перевибори до ВР

— Не буде (виборів — ред). А який сенс в перевиборах? Вони залежать від президента. Якщо не буде складатися з одним, другим Кабінетом міністрів ... Якщо не буде складатися, тоді треба буде. Президент ще не склав для себе команду, яку він буде захищати як одне ціле, як було в "95 кварталі". Я спілкувався якось зі Шмигалем під час відеоконференції. Він відповісти на питання не міг. Те, що він не визнає 9 травня ...

Про Авакова

— Він залишився, тому він досить ... дуже добре підготовлений як чиновник і як міністр себе зарекомендував у потрібності своєї особистості. Він особистість в політиці. Якби вибирали між Аваковим і Зеленським, вибрали б Зеленського.

Про активістів

— Досить бігає божевільних. Я не звертаю на них уваги. Можна назвати розумними людей, які пишуть фарбою на асфальті або ламають щось або роблять акції ... Пам'ятаєте була сміттєва люстрація ... Коли всіх в баки заштовхували. Безкарно все відбувалося. Вони мене називають сепарем, тому що я за, а не проти Жукова, я за 9 травня, а не проти. Жуков стоїть на місці, ми виграли суд у Кабміну. У Києві виграли, в Харкові програли. Немає такого переліку, що Жуков повинен бути внесений ... У цих організацій є лідери, а під ким вони ходять ... Існують з дозволу правоохоронних органів. Якби захотіли, їх би не було. Порушувати справи проти місцевої влади і не порушувати проти активістів ...

Про Шарія і Нацкорпус

— Людей з кульками спостерігаю. Активні. Людей "Нацкорпусу" не спостерігаю. Я знаю, що в Харкові є команда "Нацкорпусу", вона структурована. З ними ще пов'язані фани, але Шарій не поступиться їм ... Тим більше, що у Шарія структуровано все .. Вони себе як технологія проявили.

Про месцеві вибори

— Команда Кернеса — фаворит. "Слуга народу", "ОПЗЖ", партія Шарія (пройдуть до міськради — ред). Все.

Про дорогу через "Барабашово"

— Це штучно створений конфлікт Фельдманом, який він хоче представити як міжособистісний. Я за будівництво нової дороги. У нас є проект, кілька рішень суду. У нас ніяких відносин з Фельдманом немає. Фельдман не Кернес, Кернес не Фельдман. Це сам Фельдман намагається так уявити.

Про свою участь в "російській весні"

— Я брав участь у всіх процесах, пов'язаних з так званою "російською весною", щоб не допустити створення "ХНР". Я був проти того, щоб Харків вийшов зі складу України. Харків — частина України. Я нікуди не втік і відстоював точку зору. Тут доходило до того, що скликали сесію про створення "ХНР", але ми розігнали цю сесію, нічого у них не вийшло. У Луганську і Донецьку поїхали мери, губернатори, кинувши все. Там була воля вільна. Хоча в Харкові було теж багато прихильників підняти російський прапор. У нас були палиці, цегла, били скло. А потім вони стали активістами Майдану. Це 70% людей. Їм стало цікавіше бути там активістами. Гроші платили.

У чому змисл того Майдану? Ставили на коліна людей ... А ті судові рішення, коли знущалися над людьми. Скільки вбили людей. Це залишилося безкарно. Це найголовніший здобуток. Коли законно обраний президент залишається на території своєї країни, зібралися керівники відомств ... А його (Януковича — ред.) не стало. Криму не стало. Кримчани провели референдум, вони мали право провести. Я добре знав Константинова [в 2014 році був головою Верховної Ради Криму — ред.]. Я не думав ... Я вважаю, що Крим — українська територія. Янукович хотів викликати жалість у людей. Він злякався за себе і свої активи. Він не повернеться ніколи. Він може повернутися, зробивши пластичну операцію.

Про президентство

— Ніколи про таке не говорив. Не хотів би. Кожен повинен бути на своєму місці. Повинна бути команда, час. Я ніколи не хотів. Я хочу допомагати президенту. Володимир Олександрович увійде в історію як президент, а який? Ющенко — бджоляр, Янукович — зрадник, Порошенко — казнокрад. А Зеленський тільки починає. Я сподіваюся, що він від щирого серця бажає Україні кращого. Але багато речей мені не зрозумілі. Хотілося б працювати і робити справу. Якби зараз були вибори, на них знову переміг би Зеленський ...

Нагадаємо, 1 березня 2014 року в Харкові під час мітингу антимайданівців, які зайняли Харківську ОДА, сталося криваве протистояння з активістами євромайдану. Учасники мітингу поставили над входом в будівлю ОДА російський прапор і прапор Харкова, нібито звільнивши ХОДА від євромайданівців. Перед цим на мітингу виступили Геннадій Кернес і Михайло Добкін.

Тоді Кернес кілька разів закликав учасників віче "не піддаватися на провокації євромайданівців", оскільки, за його словами, в будівлі ОДА перебували озброєні люди, але його не послухали.