Про бої під Харковом у травні 1942-го розповість онлайн Андрій Парамонов

Андрій Парамонов 7 травня розповість онлайн про бої під Харковом у травні 1942 року.

Дослідник історії Слобожанщини Андрій Парамонов у четвер, 7 травня, поділиться новими даними про бої під Харковом у травні 1942 року. Лекція пройде на сторінці KHARKIV Today в Facebook, початок о 17:00.

"Загроза Харкову — Старосалтівський плацдарм в березні-травні 1942 року" — так звучить тема, яку запропонував Андрій Парамонов для найближчої зустрічі з циклу його "Вечірніх розмов про старий Харків". Події на Харківщині часів Другої світової війни — одна з тем його інтересів.

За словами дослідника, радянська історіографія обходила мовчанням дії Південно-Західного фронту Червоної армії в травні 1942 року при спробі звільнити Харків, оскільки вони виявилися провальними. Хоча Старосалтівський плацдарм, за задумом маршала Тимошенка, був необхідний для звільнення Харкова і подальшого розвитку наступу в напрямку Полтави і Києва. У травні 1942 року звідси буде завдано головний удар військ Південно-Західного фронту на Харків.

Сюди ж націлювався і майбутній фельдмаршал Паулюс, плануючи наступ на Харків німецьких військ місяцем раніше.

На що розраховувало командування Південно-Західного фронту? Як розвивалися бойові дії протиборчих сторін? Втрати і долі героїв битв на схід від Харкова. Новий погляд на події у Харкові і спробу його звільнити в травні 1942 року. Про це піде мова у вечірній бесіді, присвяченій 75-річчю перемоги над нацизмом.