Приватну лабораторію в Харкові перевірять: вона дає високий відсоток позитивних тестів на коронавірус

Два дні поспіль в нашому регіоні виявляють більше 200 нових хворих.

За словами голови Харківської ОДА, лабораторії продовжують робити набагато більше тестів, ніж 10 днів тому. Одна з приватних дає високий відсоток позитивних тестів.

12 серпня в нашому регіоні протестували на коронавірус майже три тисячі чоловік. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

"Динаміка у нас негативна, це ж всі бачать, що ми другий день поспіль маємо більше 200 чоловік [нових хворих — ред.]. У мене є питання, тут ще багато позитивних досліджень у нас роблять приватні лабораторії, ось що мене турбує. Наприклад , якщо ми візьмемо, у нас величезна кількість тестувань, позавчора було три тисячі майже тестів. Якщо ми раніше робили 300, то це у скільки разів більше. Що мене турбує? Якщо ми візьмемо ті ж 200 людей, то ми маємо, наприклад, менше 5% від загальної кількості тестувань. Але є приватні лабораторії, які протестували 200 людей, і з них 52 підтверджених випадки захворювання. Більшість з них взагалі безсимптомні. Люди контактували, контактних перевірили, і вони дають підтвердження", — пояснив Кучер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків прибрали із "зеленої" зони карантину

Він не став уточнювати, про яку лабораторію йдеться, але пообіцяв їй перевірку.

"Це дуже високий відсоток виявлення, в країні такого немає відсотка. Тому, я вже спілкуючись поставив завдання, щоб перевірили. Начебто лабораторія верифікована, але при цьому дуже великі цифри нам роблять", — додав голова Харківської ОДА.

Кучер допускає, що приватна лабораторія робить тести неякісно.

"Мені не подобається, що у нас така кількість людей мають підтвердження", — сказав він.

Нагадаємо, в Харківській області коронавірус зафіксували у 5583 чоловік, в тому числі 14 серпня підтвердили  205 діагнозів, 13 серпня — 209 діагнозів. За весь період пандемії в нашому регіоні 155 осіб з виявленим COVID-19 померли і 2583 — одужали.