Президент розповів про другий етап пом'якшення карантину

Другий етап запланований на 22 травня.

Карантинні пом'якшення не торкнуться метро і концертів.

Другий етап пом'якшення карантину повинен стартувати 22 травня і буде стосуватися сфери освіти, туризму і спорту. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в своєму відеозверненні.

"Він торкнеться, зокрема, спортивних змагань, роботи готелів, проведення Зовнішнього незалежного оцінювання та іншого. Я знаю, що всі зараз не розуміють, яким буде літо. Як планувати відпустку, коли дозволять літаки, коли дозволять потяги. Коли знову запрацюють кінотеатри, пляжі і метро. Відповідь проста: все це залежить від нас з вами. Кожен наступний етап пом'якшення можливий тільки тоді, коли ми досягнемо конкретних показників. Зокрема, помірної кількості нових випадків хворих і не критичного завантаження ліжок в лікарнях. Простими словами: кожен раз, коли ви не надягаєте маску і ризикуєте заразити інших людей, ви самі віддаляєте відкриття ресторанів, пляжів і всього іншого", — заявив Зеленський.

Президент у зверненні згадав про вимоги населення відновити роботу метрополітену та дозволити проводити концерти, проте вказав на наслідки цих дій — мільйон хворих і посилення карантину.

"Зрозумійте, нам взагалі не складно підписати папірець і хоч завтра відкрити метро або дозволити концерти. Але якими будуть наслідки? Мільйон хворих коронавірусом? І тоді замість пом'якшення доведеться посилювати карантин. Я вкотре прошу вас порівняти нашу статистику і показники інших країн, зокрема сусідів. Нам вдається утримувати ситуацію завдяки своєчасним діям і вашій підтримці. Давайте це продовжимо. Хто з вас хоче 20 тисяч хворих щодня? Хто хоче тисячі смертей щодня? Щоб лікарі падали від перевтоми? І щоб моторошні картинки з фільмів про апокаліпсис стали реальністю на вулицях вашого міста?", — зазначив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віталій Кличко вимагає відкрити метрополітен

Зеленський попросив носити маски та дотримуватися правил гігієни, щоб перейти до наступного кроку виходу з карантину.

"Наша зброя — терпіння, дисципліна і відповідальність. Наступні дні — ключові. Давайте організуємось і зробимо все для настання наступного етапу пом'якшення карантину. Це тільки в наших руках", — підсумував він.