Претенденти на посаду ректора медакадемії пішли до суду через Федака

На посаду ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти претендували п'ятеро людей. Троє заявляють, що Міністерство охорони здоров'я навмисно відхилило їхні кандидатури.

7 лютого у Харківській медичній академії післядипломної освіти (ХМАПО) пройшли вибори ректора. У них взяли участь екс-директор департаменту охорони здоров'я ХОДА Богдан Федак і завідувачка кафедри педагогіки вузу Олена Касьянова.

Ще трьох кандидатів — співробітників ХМАПО — Міністертво охорони здоров'я до виборів не допустило. Вони звернулися до суду.

За результатами виборів ректора вишу ні Федак, ні Касьянова не очолить ХМАПО. Із 692 осіб, які брали участь в голосуванні, більшість — 390 осіб — не підтримали жодного із кандидатів. За екс-директора департаменту охорони здоров'я ХОДА свій голос віддали 187 виборців. А завідувачці кафедри педагогіки ХМАПО дісталося 97 голосів.

Ще до результатів виборів один із претендентів на посаду ректора вузу Елгуджа Діасамідзе заявляв: якби всіх кандидатів допустили на вибори, то у Богдана Федака не було б шансів зайняти цю посаду.

"Не дай бог ректором ХМАПО стане Богдан Федак, і всі знають, чому. Призначення Федака (на посаду директора департаменту охорони здоров'я ХОДА в 2018 році. - Авт.) не погодила колишній міністр охорони здоров'я Супрун. Юридично він, начебто, міг бути начальником обласного управління охорони здоров'я, але є моральні цінності. Лікар, який має судимість за торгівлю дітьми, не має морального права керувати навчальним закладом, який займається підвищенням кваліфікації лікарів. Кого він буде готувати, вбивць в білих халатах? ", — сказав Діасамідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Департамент охорони здоров'я ХОДА очолив головний лікар з Донецької області

Ще одного кандидата на конкурс ректора ХМАПО, доктора медичних наук Олександра Хвисюка дивують дії МОЗ.

"Перевагу надано тим людям, які до нашого основного процесу мають непряме відношення. У цьому ми вбачаємо, можна навіть сказати, корупційний компонент, тому що були порушені права не тільки кандидатів, а й права колективу, основні принципи автономії, самоврядування, академічної доброчесності ",— вважає Хвисюк.

Третій претендент на конкурс ректора вузу, доктор медичних наук Олег Короп, також не виключає корупційну складову з боку Міністерства.

"Я вбачаю їх неправомірні дії в тому, що відповідь, яка надійшла, перш за все нам, трьом відхиленим кандидатам, надіслана з порушенням термінів, які передбачені законом. Будь-яке рішення може бути оскаржене в судовому порядку, що ми і зробили. Звернулися до правоохоронних органів, у суд",—підкреслив Короп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові студенти-медики навчатимуться оперувати і приймати пологи на манекенах

За словами кандидата медичних наук Елгуджі Діасамідзе, вибори там проходять за "сценарієм" МОЗ.

"Я звертався чотири рази у листопаді і грудні в МОЗ із різними інформаційними запитами, але на жоден з них не отримав відповідь. 28 грудня був поданий позов до Київського окружного адміністративного суду на бездіяльність МОЗ. Спочатку процедура виборів була порушена. Сама процедура прийому документів — вже корупційна складова. Тому що приїжджаєш в МОЗ, привозиш пакет документів, а у тебе їх за переліком ніхто не приймає: "кладіть в папку, запечатайте і додайте туди заяву". Я вважаю, що в будь-який момент, щоб прибрати непотрібного кандидата, можна будь-який документ вилучити,а ви потім не доведете, що цей документ був у папці ", — пояснив Діасамідзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доктор Комаровський зібрався на гастролі в Росію

Як писав KHARKIV Today, через два місяці після звільнення з ХОДА Богдан Федак подав декларацію в якості кандидата на посаду ректора Харківської медичної академії післядипломної освіти. Раніше, в грудні 2019 року, Федак пішов на лікарняний, а 3 грудня написав заяву про звільнення за власним бажанням. KHARKIV Today він повідомив, що закінчує кар'єру і збирається "передавати знання".