Прем'єр розповів про три сценарії виходу з карантину

За словами Дениса Шмигаля, є жорсткий, ліберальний шлях, а також шлях адаптивного карантину.

На думку прем'єра, Україна не повинна йти жорстким шляхом.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про три варіанти поведінки країни під час пандемії коронавірусу.

"Мені пишуть численні повідомлення та листи з проханням прискорити процес виходу України з карантину. Цілком розумію причини звернень. Але я також усвідомлюю відповідальність влади за життя і здоров'я українців. Адже на початку травня ми очікуємо пік захворювання, який повинні успішно пройти, щоб почати процес ослаблення обмежень", — написав Шмигаль на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, в світі існує три сценарії, за якими країни живуть в умовах пандемії.

"Перший — це йти жорстким шляхом. Залишати все закритим, як це робить Сінгапур або Туреччина. На період священного для мусульман Рамадану турецька влада запроваджує комендантську годину на вихідних, дозволяючи виходити в найближчі магазини тільки з 9 до 14 години", — написав голова уряду, зазначивши, що такий сценарій точно не підходить Україні.

Другий варіант — ліберальний, він передбачає повернення до звичного життя і відкриття всіх установ.

"Наслідувати приклад Швеції. Однак зараз в Швеції виявлено понад 18 600 випадків захворювань і зафіксовано понад 2 100 смертей. Тобто летальність становить понад 11%. Це в п'ять разів вище, ніж зараз в Україні", — звернув увагу прем'єр.

Шмигаль схиляється до третього варіанту: "не вибирати між здоров'ям і економікою, а запускати адаптивний карантин з переходом до нових соціальних норм життя, як це робить більшість країн, зокрема Чехія та Польща, динаміка захворювань яких схожа на ситуацію в Україні".

Голова Кабміну вважає, що поступове зняття обмежень дасть можливість постійно контролювати ситуацію з захворюваністю і в разі спалахів оперативно їх локалізувати.