Посилення карантину: що вирішили в Харківській міськраді

Через зростання випадків коронавірусу в Харківській міській раді провели нараду.

Школи не підуть на дострокові канікули, в лікарнях додатково проведуть кисень, вчителів і лікарів почнуть страхувати, а неслухняних пасажирів транспорту зобов'яжуть носити маски.

12 жовтня на нараді в Харківській міській раді щодо посилення протиепідемічних заходів в місті ухвалили рішення про школи, додаткові ліжка, страхування, транспорт і дезінфекцію.

1. Школи

Харківські школи поки вирішили не відправляти на дострокові канікули, як це рекомендувало Міністерство освіти і науки (з 15 жовтня). У департаменті освіти Харківської міської ради запевняють: рекомендації недостатньо, потрібен указ профільного міністерства та постанова Кабінету міністрів України.

"Це був указ Міністерства? Я вам скажу ... Я б вам рекомендувала пофарбуватися в чорний, а вам — в білий. Якщо Міністерство не може взяти на себе відповідальність видати указ ... Чому з 15-го? Чому з четверга? Дітей півтора місяці вчили і давай закривати. Те, що стосується дітей, потрібно робити виважено і мудро. Якщо буде указ Міністерства та постанова Кабміну, ми виконаємо цю постанову. Поки, крім коментарів в телеграм, що не є офіційною інформацією, ми нічого не отримували", — сказала директорка департаменту освіти Ольга Деменко.

За її словами, ситуація в харківських школах зараз стабільна, на дистанційному навчанні знаходиться менше 2% класів (з 4388 класів це — 82). Школи продовжать роботу в звичному режимі з капітальною обробкою приміщень дезінфікуючими засобами.

"На щастя, наші діти майже не хворіють. Міністерство може взяти на себе відповідальність і визначитися, проводити достроково чи ні канікули. Ми чекаємо. Але ми не просто чекаємо, склавши руки. Зараз в Харкові проводиться робота по капітальний обробці деззасобами кожної школи. Вже вдруге провели її, ОБСЄ нам допомогло", — пояснила Деменко.

Відправляти школярів на "дистанційку" Деменко вважає неправильним і називає це "антиосвітою", особливо для початкових класів.

2. Додаткові ліжка, засоби індивідуального захисту та медикаменти, інтерни, безхатьки і амбулаторне лікування

За словами заступниці міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлани Горбунової-Рубан, сьогодні в Харкові зареєстровано майже 17 тисяч випадків коронавірусу. На стаціонарному лікуванні в трьох обласних і чотирьох міських лікарнях перебуває майже тисяча осіб.

Зараз проводять кисень до 254 ліжок, вже з киснем 104 точки. Завершити підведення кисню обіцяють за 7-10 днів. Крім того, в планах — провести кисень до 120 ліжок в 28-й, 31-й і 3-й лікарнях.

"Сьогодні в 17-й, 13-й, 25-й лікарнях додатково проведемо киснепровід і відкриємо 254 додаткових кисневих ліжка. Ми для цього знайшли необхідні гроші за рахунок зекономлених коштів (4,6 мільйона гривень), у нас сьогодні вже працюють 254 точки (104 точки — 25 лікарня, 17 лікарня і 13). Я озвучила 254 ліжка — це, які обладнуються киснем. Це не порожні ліжка, на них люди вже сьогодні лежать. Це не нові, — сказала Горбунова-Рубан. — Ми зробили аудит. У нас залишилися безкисневі заклади. Там планово лікують терапевтичних хворих — 28, 31 і 3 лікарні. У кожної з них можна розгорнути по 120 ліжок. Для цього потрібно 10 мільйонів".

На медикаменти для пацієнтів з коронавірусом віділили три мільйони гривень, однак просять ще п'ять мільйонів. Віце-мер Ігор Терехов дав вказівку сформувати відповідний запит. Із засобів індивідуального захисту зараз в харківських лікарнях не вистачає комбінезонів, окулярів, захисних щитків, шапочок, бахіл і масок. Кількість там не уточнили, запит на закупівлю пообіцяли підготувати.

Також на нараді підняли питання нестачі медичного персоналу. Головлікар 13-ої лікарні Алла Бобейко запропонувала залучати інтернів і тих, хто відмовляється від служби в армії. Відповідні звернення підготують сьогодні до кінця дня до військкомату і Кабінету міністрів України.

"Ситуація серйозна. У вищих навчальних медичних закладах є аспіранти, асистенти, інтерни, на війну ж йшли, їх треба перекинути. Вони можуть цілком працювати. Після 4 курсу вони мають право працювати медсестрами. Нікому працювати. 80 або 70 крапельниць на одну медсестру за півдня — вона просто падає. У нас є такі, які відмовляються йти до армії, це медичні працівники, їх потрібно залучити. Нехай ідуть працювати до нас", — заявила Бобейко.

У міськраді вважають, що потрібно приділяти увагу хворим коронавірусом, які знаходяться на амбулаторному лікуванні, зараз вони лікуються за свій рахунок. З пропозицією про розширення ковідного пакета звернулися до Національної служби здоров'я України.

"Склалася така цікава ситуація: людина, яка потрапляє до стаціонару, ми для нього намагаємося зробити все, а людина, яка залишилась вдома і лікується вдома, це все проводиться за його кошти і його силами. Потрібно перемістити ці центри, щоб більше уваги надати людям , які лікуються вдома, — сказала Горбунова-Рубан. — про ковід-пакети. Ми звернулися до представника НСЗУ і розповіли про те, які є проблеми на першому рівні медичної допомоги. Ми дуже сподіваємося, що він нас почує, і цей пакет буде розроблятися. Він нам обіцяв це".

Ще одна проблема — безхатьки з коронавірусом. Зараз їх близько 60. Світлана Горбунова-Рубан запропонувала розгорнути для них ліжка в Харківському центрі реінтеграції для бездомних. На це потрібно майже півмільйона гривень.

"У лікарнях Харкова знаходяться люди без постійного місця проживання, які потребують постійного стороннього догляду — їх близько 60. З огляду на те, що потреба в ліжках буде ще довго рости, навіть якщо ми відпрацюємо всю необхідну систему амбулаторної допомоги, все одно потрібно шукати місця для перебування людей в стаціонарах. Пропозиція для виведення безхатьків у нас є, але потрібно прийняття рішень і фінансова підтримка. Є приміщення діючого відділення першої лікарні, ліжка, які можна розгорнути, є указ Мінсоцполітики, який дозволяє нам відкрити стаціонарне відділення паліативної допомоги в структурі центру реінтеграції для безхатьків. Нам потрібно 372,6 тисячі гривень для персоналу та харчування цих людей", — сказала Горбунова-Рубан.

3. Страхування вчителів, медиків, працівників комунальних служб

Зі страховими компаніями розроблять програму для страхування вчителів, медиків, працівників метрополітену. Питання винесуть на сесію міської ради.

Директорка департаменту освіти Ольга Деменко вважає, що потрібно страхувати не тільки педагогів, а всіх співробітників закладів освіти.

"Ми зараз будемо розглядати це питання. Педагогів у нас понад 13 тисяч, чому ми обходимо просто співробітників закладів освіти — прибиральниць, технічних працівників і так далі. У місті понад 20 тисяч співробітників освіти", — сказала Деменко.

Терехов зазначив, що "бюджет міста — не гумовий". Тому потрібно чітко розуміти, які категорії будуть підлягати страхуванню і чому.

4. Посилення маскового режиму в транспорті, дотримання соціальної дистанції і скорочений інтервал в метро

Віце-мер доручив підготувати звернення на ім'я начальника Головного управління Нацполіціі в Харківській області Валерія Сокуренко з проханням посилення контролю за дотриманням маскового режиму в транспорті.

"Готуйте моє звернення до Сокуренка, щоб були суворі заходи по дотриманню маскового режиму в наземному транспорті, міськелектротранспорті і метрополітені. Контроль повинен здійснювати ніхто інший, як Нацполіція. Ми зобов'язані сьогодні навести в цьому відношенні порядок. Будь-яка людина, яка сідає в транспорт, зобов'язана бути в масці", — зазначив Терехов.

Представників поліції на нараду не запросили. Заступник міського голови з питань інфраструктури Євген Водовозов нагадав, як в період жорсткого карантину розлючені пасажири на вимогу надіти маски виштовхнули з автобуса водія і поїхали. Він підкреслив: єдине завдання водія — "довезти з точки А в точку Б", "він не може битися з пасажиром".

Крім того, в міськраді пообіцяли розробити текст для Харківського метрополітену про дотримання соціальної дистанції і маскового режиму. Для поїздів складуть графік зі скороченим інтервалом, щоб уникнути скупчення людей. Закривати метро не будуть.

"Відразу хочу сказати: метро ми закривати не будемо і не маємо наміру. Місто як жило, так і повинно жити. Але ми повинні дотримуватися соціальної дистанції, безпечного пересування для людей", — пояснив Терехов.

5. Дезінфекція

У наземному і підземному транспорті доручили робити дезінфекцію як мінімум два рази на день. За словами директора Харківського метрополітену В'ячеслава Стаматіна, зараз в підземці проводять дезінфекцію чотири рази на добу.

"Акцентую увагу на дезінфекції міського електротранспорту, метрополітену і всіх маршруток. Вважаю, що повинні сьогодні проводити дезінфекцію навіть не один раз на день. Продумайте маршрути, збудуйте логістику, щоб дезінфекція проводилась хоча б два рази. Пропозиція сьогодні до кінця дня", — підсумував Терехов.