Підвези медика: жителі Харкова і області самоорганізовуються

Після того, як в місті зупинилося метро, а з області до Харкова перестали ходити автобуси, медпрацівники не можуть своїми силами дістатися на роботу. Їм на допомогу прийшли водії, які з радістю беруть попутників в білих халатах.

На час карантину в Харківській області всіх просять перейти на віддалену роботу. Лікарі не можуть цього зробити.

Карантин і епідемія коронавірусу змінюють звичний спосіб життя всіх харків'ян. Хтось переходить на віддалену роботу, хтось ходить пішки в офіс на кілька годин. Це можуть дозволити собі люди різних професій, крім тих, хто на передовій — медичних працівників, поліції і рятувальників. Дістатися до місця призначення лікарям проблематично, не тільки з області до Харкова, але і по місту. Більшість санітарок і медсестер їдуть з області, зарплати не дозволяють їм брати таксі. Чиновники досі не вирішили питання підвезення медпрацівників ні в місті, ні за його межами. Людям доводиться самоорганізовуватися.

"Я лікар і живу в місті. У мене як і у моїх колег проблема дістатися на роботу. В перший день зупинки метро стало проблемою, як дістатися від вулиці Плеханівської, 50 до другої лікарні на вулиці Трінклера", — розповіла KHARKIV Today Олена Зайцева.

У месенджерах почали створювати чати, де медики пишуть, звідки, куди і в який час їм потрібно дістатися. У свою чергу, водії також залишають координати — де і о котрій годині можуть забрати медпрацівників і скільки місць є в автомобілі.

Медсестра Ірина з Чкаловського (Чугуївський район) працює в Чугуївської районній лікарні. Раніше вона добиралася туди на рейсовому автобусі, а після того, як їх скасували, планує їздити на мікроавтобусі для медиків.

"Від громади дають мікроавтобус для медиків до Чугуєва, там сяде 10 осіб. О 07:10 він відправляється із Чкаловського, о 08:00 вже буду на роботі. Зворотно із Чугуєва виїжджає о 08:30", — пояснила Ірина.

Менше пощастило медсестрі із Чкаловського Світлані. Вона працює в хірургічному стаціонарі лікарні на залізничному транспорті №2 (район Залютіно, відстань від будинку — приблизно 70 кілометрів), на роботі їй потрібно бути о 08:00. І хоча пацієнтів виписали, термінові операції ніхто не відміняв.

"Як буду добиратися — не знаю, напевно на попутці. Якщо раніше місцеві таксисти брали 35 гривень за місце в машині до Чугуєва, то тепер всі 50. Деякі іногородні співробітники лікарні взагалі залишаються ночувати на роботі", — розповіла Світлана.

Щоб полегшити дорогу до роботи лікарям, медсестрам і санітаркам, були створені групи "Допоможи медику" в Viber, Telegram і Facebook. Там можна написати, куди і о котрій годині потрібно дістатися або знайти інший варіант із запропонованих водіями. Окрему групу в Viber створили для тих медпрацівників, які живуть в Новій Водолазі.

У Viber знайти потрібний транспорт лікарі, медсестри і санітарки можуть:

— "Підвези медика. Харків, область" по ссылке;

— "Підвези медика. Харків по ссылке;

— "Попутка Нова Водолага" по ссылке.

В Telegram:

Підвези медика Харків по ссылке.

В Facebook:

"Підвези медика на роботу" по ссылке.

Увага! Це не спосіб заробити на медиках. Це допомога на безоплатній основі.