Підлеглі Кернеса "подарували" чотири мільйони гривень приватній фірмі під час розробки "Єдиного кабінету харків'янина"

Співробітники КП "Харківський Дата Центр" своїми силами виконували роботи, за які заплатили гроші приватній компанії.

Співробітники КП "Харківський Дата Центр" своїми силами виконували роботи, за які заплатили гроші приватній компанії.

З травня по серпень минулого року в чотирьох тендерах, який проводив "Харківський Дата Центр" виграла фірма "Лігал Фінанс Енд Ай Ті", зокремаі, на розробку і впровадження електронного сервісу "Єдиний кабінет харків'янина" на загальну суму понад 4 мільйони гривень. При цьому, роботи виконувало КП, яке їх замовило. Слідчі кажуть про можливу змову співробітників "Харківського Дата Центру" і фірм "Лігал Фінанс Енд Ай Ті" і "МП-Люкс". Про це стало відомо з Єдиного реєстру досудових рішень.

"Фактично зазначені роботи по розробці і впровадженню програмного забезпечення проводилися співробітниками КП "Харківський Дата Центр". Грошові кошти, отримані з бюджету були виведені (і в подальшому конвертовані в готівку) посадовими особами ТОВ "Лігал Фінанс Енд Ай Ті" за фіктивним контрактом, укладеним на суму понад 10 мільйонів гривень з ТОВ "МП-ЛЮКС", на закупівлю нібито серверного обладнання, в той час як ТОВ "МП-ЛЮКС" за КВЕД здійснює діяльність з оптової торгівлі будівельними матеріалами. Крім цього, отриманий ТОВ "Лігал Фінанс Енд Ай Ті "протиправним шляхом від ТОВ "МП-ЛЮКС" податковий кредит з ПДВ (придбання тари та упаковки на суму понад 10 мільйонів гривень) був використаний ТОВ "Лігал Фінанс Енд Ай Ті" на погашення податкових зобов'язань перед КП "Харківський Дата Центр" (на суму 4 мільйони 93 тисячі гривень), залишок податкового кредиту реалізований ТОВ "Технобуденерго" за фіктивним контрактом шляхом підміни товарних позицій (під виглядом продажу лаків і фарб на суму 6 мільйонів гривень", — йдеться в документі.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство у великих розмірах), слідчі за рішенням судді Київського райсуду отримали доступ до документів "Харківського Дата Центру" і фірми "Лігал Фінанс Енд Ай Ті".

Нагадаємо, директор КП Олександр Яковлєв раніше очолював "Жилкомсервіс". Презентувати додаток "Єдиний кабінет харків'янина" планують цього літа, сервіс повинен об'єднати медицину, освіту, будівництво, культуру, інфраструктуру і комунальні послуги. Він повинен почати роботу 1 червня.