Перша прес-конференція Кучера: про що говорив голова Харківської ОДА

Олексій Кучер говорив про коронавірус, будівництво, бюджет, екологію та врожай.

Через сім місяців після призначення голова Харківської ОДА Олексій Кучер вирішив вийти на першу прес-конференцію.

З 6 листопада, коли Володимир Зеленський представив Олексія Кучера, його кілька разів "звільняли". Спочатку — за провал виборів на 179-му окрузі, рідному для нардепа Кучера, де перемогу в березні 2020 року здобула Юлія Світлична. Потім — за провали в роботі. Але в якийсь момент стало зрозуміло: до місцевих виборів 25 жовтня Олексій Кучер точно залишиться на своєму місці. Тоді ж голові ХОДА зміцнили медіа-напрям, він взяв радника з медицини, красиво вирішив питання з бунтами біля чорнобильської лікарні, заявив про реформу в ХОДА. Перебуваючи на умовному політичному плато, він вирішив вийти до журналістів, яких раніше звинувачував у тому, що вся Україна бачить, як Харківська область провалює роботу з коронавірусом. Мабуть, допомогли переосмислити стосунки із засобами масової інформації — 6 липня обійшлося без докорів.

Олексій Кучер говорив багато, рівно, але без сенсацій. Згадав тему лісу, з якої приїжджав Зеленський рік тому, розповів про недоробку лікарів в Харкові і про те, чому екс-дружина Мураєва Валерія Мураєва все-таки може стати його заступником.

1. Коронавірус і медицина

Голова Харківської ОДА зазначив, що більшість хворих коронавірусом — жителі міста, а не області. Після рішення комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 3 липня посилили карантин тільки в Харкові, в районах ситуація виявилася сприятливою.

"Станом на п'ятницю ми виходили за ті показники, які дозволяли б послаблювати карантин. Критерії змінилися, і вже на сьогодні можна послаблювати карантин. Поки така динаміка коливається, ми будемо проводити таку комісію щотижня. Але поки ми послаблювати заходи не будемо, — сказав Кучер. — У різних пунктах комісія має право прийняти рішення про послаблення. З 24 осіб з коронавірусом вчора було 23 — це Харків. І один хворий — Валки".

Суворість карантину в Харкові торкнулася, зокрема, кінотеатрів. Їм дозволили працювати 2 липня, ввечері наступного дня вступила в силу заборона. За словами Кучера, місто мало в першу чергу звернути увагу на громадський транспорт, де пасажири порушують карантинні правила, а не на кінотеатри.

"Питання навіть не в кінотеатрах, а в запуску бізнесу. Важливо, щоб бізнес запустив свої потужності, тому що від цього залежить економіка регіону. Чому від безвідповідальних людей повинен страждати бізнес? Ми бачимо, що в метро і громадському транспорті відбувається. У нас є цифри",— обурився Кучер.

2. Велике будівництво

Зараз в Харківській області ремонтують 24 дороги місцевого значення за програмою "Велике будівництво". За планом їх мають завершити до кінця цього року. Однак в Харківській ОДА обіцяють: до початку серпня всі об'єкти будуть здані. Це гроші Програми соціально-економічного розвитку.

"Харківська область — лідер. Всі 24 об'єкти ми можемо завершити до 1 серпня 2020 року. Це таке обмеження, щоб отримати додаткове фінансування. Вперше в історії кількість грошових коштів, витрачених на будівництво доріг, колосальним чином було зекономлено. Ми маємо економію по всіх об'єктах — 90 мільйонів гривень. Ця сума спрямована на ремонт інших доріг, які не входили до переліку 24 об'єктів. Є ділянки доріг, які ми, не поступаючись якістю, зробили найбільш дешевими по Україні. Кілометр дороги нам обійшовся в 8,9 мільйона гривень. Це найдешевша вартість дороги по всій Україні. Це дало нам можливість заощадити гроші. За цю суму дорога будувалася в Печенізькому районі", — пояснив голова ХОДА.

За програмою "Великого будівництва" в Харківській області обіцяють побудувати п'ять дитячих садків, п'ять шкіл, п'ять спортивних майданчиків або стадіонів, а також приймальніі відділення лікарень.

"У нас планується найближчим часом фінансування цього будівництва. У нас найбільша кількість приймальних відділень по Україні — їх 15: 12 — по області (ті опорні лікарні, які були визначені) і 3 — в Харкові. На сьогодні проведена оцінка вартості цих робіт , там все буде коригуватися, тому що спочатку завдання було — щоб ми виходили з вартості разом з обладнанням. Тепер обладнання буде окремо. Всі ці процеси динамічні. Як отримаємо фінансування — тоді вже почнемо", — сказав Кучер. 

3. Виконання бюджету

Незважаючи на епідемію, бюджет області не постраждав: відсоток виконання кращий, ніж в минулому році.

"Ми одна з перших областей, яка провела сесію (облради). Ми змушені були переглянути наш бюджет, стався секвестр. Нам потрібно було збалансувати наш бюджет. Це дуже важливо, щоб всі ключові рішення були доведені до кінця. Сюди входять і об'єкти, і зарплати, і медицина. Незважаючи на те, що витрати по медицині в зв'язку з COVID збільшилися, все-таки ми в рамках норми знаходимося. Якщо брати січень-лютий 2020 року, то в загальний фонд зведеного бюджету області зараховано 9,3 мільярда гривень, це 102,6% від плану. Ця цифра більша, ніж в минулому році. Також досягнуто виконання планових показників обласного бюджету. В січні-лютому поточного року надійшло доходів загального фонду 101,9% від плану, це 1,4 мільярда гривень", — зазначив голова Харківської ОДА.

Основними бюджетоутворюючими платниками податків стали "Укргазвидобування", регіональна філія "Південна залізниця", "АТБ", "Харківгаз", "Філіп Морріс Україна", "Харківобленерго", "Турбоатом", "Житлобуд-1", "Харківські тепломережі" і "АВЕК".

4. Екологія

У цьому блоці Кучер говорив про ліквідацію несанкціонованих звалищ і вирубку лісів в Харківській області. За його словами, з травня по сьогоднішній день ліквідували 493 такі звалища. Найбільша кількість виявилася в Балаклійському районі — 145. Далі йде Вовчанський район (118) і Барвінківський (99). Керівників райадміністрацій і порушників покарали.

"Після цієї наради було надано доручення Держекоінспекції, якою було проведено 10 перевірок санітарно-екологічного стану на території районів Харківської області. Було притягнуто 23 посадових особи органів місцевого самоврядування до адміністративної відповідальності. Це в Печенізькому, Близнюківському, Чугуївському, Зміївському та Вовчанському районах. За забруднення і псування сільськогосподарських земель до відповідальності було притягнуто 11 посадових осіб органів місцевого самоврядування та 31 громадянин", — розповів Кучер.

Масові рубки лісу, впевнений Кучер, припинилися. Проблемним залишається тільки Ізюмський район.

"Масштабною вирубки точно немає. Є поодинокі випадки. Особливо мене турбує Ізюмський район. Взагалі незрозуміло, що відбувається. Сьогодні була нарада у мене з керівниками правоохоронних органів, де досить жорстко я поставив питання. На мій погляд, деяких місцевих керівників потрібно поміняти. Зокрема, головного лісника цього району. Був призначений головний лісник області. Йому поставлено завдання відстежувати. Я особисто просив звернути увагу саме на лісника Ізюмського району, який після цього захворів. Він знаходиться на лікарняному. Як завжди, у нас всі відразу хворіють. Там найбільш критична ситуація. Різна інформація є, і що там з сусідніх областей якісь групи працюють по вирубці лісів. Поставлено завдання правоохоронцям", — підкреслив він.

Кучер похвалився цифрами: за його 7 місяців підозру про незаконну вирубку вручили 31 людині. Сума збитків по всіх відкритих провадженнях становить 7 мільйонів гривень. Поки відшкодували лише 310 тисяч гривень, ще на 1,3 мільйона накладено арешт.

5. Збір урожаю

Цього року ранніми зерновими культурами засіяно меншу площу, ніж в минулому. Але урожай чекають більший.

"За посівними площами ранніх зернових. Їх на 5% менше, ніж в минулому році. Це 703 тисячі гектарів. Незважаючи на це, ми зібрати врожаю плануємо більше, погодні умови сприяли цьому. Ми оголосили про початок жнив ранніх зернових і зернобобових культур. Очікується середня врожайність близько 40,7 центнера з гектара. Це вище, ніж в минулому році на 1,6 центнера. На збиранні ранніх зернових культур планується залучити близько 2864 одиниць зернозбиральних комбайнів", — сказав Кучер.

Однак в області залишається проблема з пожежами на полях. Для боротьби з ними створили 100 добровільних пожежних формувань, до яких увійшли понад 450 осіб.

"Вчора сталася пожежа в одному з районів, 22 гектари згоріло пшениці, яку необхідно  було збирати. Це був підпал. Пожежа почалося з середини поля. Зрозуміло, що це не просто хтось їхав і кинув сигарету. Хтось працює проти, очевидно, певних сільськогосподарських виробників", — розповів голова Харківської ОДА.