Переповнені камери і цвіль на стінах: результати перевірки СІЗО в Харкові

Секретаріат уповноваженого Верховної Ради з прав людини перевірив Харківський слідчий ізолятор.

В'язнів тримають в антисанітарних умовах, застосовують фізичну силу і вибірково дозволяють скористатися платною камерою.

Співробітники секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відвідали з перевіркою Харківський слідчий ізолятор і медичну частину №27 Центру охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України в Харківській і Луганській областях. Про це повідомили на сайті уповноваженого ВР з прав людини.

"Під час огляду приміщень та камер члени моніторингової групи отримали скарги від засуджених та осіб, взятих під варту, про неналежні умови тримання, низьку якість їжі, а також про жорстоке поводження з одним із в'язнів", — відзначили в повідомленні.

Більшість камер виявилося переповненими: в окремих камерах перебували чотири і більше осіб, що порушує вимоги про норму житлової площі на одну людину і право на гідні умови тримання.

Крім того, в СІЗО перебувало 50 засуджених, яких повинні були направити для подальшого відбування покарання, однак цього не зробили.

Перевіряючі виявили, що в більшості камер був грибок і пліснява, в'язні скаржилися на відсутність зливних бачків, старі матраци, подушки, ковдри, обмежений доступ до питної води і на тарганів з клопами в камерах. Двори для прогулянок — в аварійному стані.

 

Антисанітарні умови в Харківському СІЗО. Фото: сайт уповноваженого з прав людини

Платні камери доступні тільки чоловікам. Жінкам і неповнолітнім послуга недоступна.

У трьох камерах площею по одному квадратному метру в'язні можуть тільки стояти. Співробітники СІЗО пояснили: сюди поміщають агресивних в'язнів.

В'язні поскаржилися перевіряючим на недовіру до адміністрації і персоналу СІЗО.

"Зафіксовано зростання кількості застосованих до слідчо-заарештованих покарань у вигляді переміщення до карцеру і значна кількість фактів застосування персоналом установи фізичної сили і спеціальних засобів. За шість місяців 2020 року крайні заходи дисциплінарного впливу були застосовані до 374 осіб. Це один з найбільших показників по Україні", — підкреслила моніторингова група.

Крім того, в'язні скаржилися на складність потрапити на прийом до лікаря і неможливість отримати лікування через відсутність грошей. Один ув'язнений заявив про неправомірне застосування фізичної сили. У засудженого виявили опіки другого ступеня під час роздачі їжі, проте цю інформацію не зафіксували.

Масковий режим в СІЗО порушують, гумовими рукавичками теж не користуються. Перевіряючі пообіцяли направити інформацію до відповідних органів.

"За результатами моніторингового візиту до такої установи до Міністерства юстиції України та інші органи влади буде направлено відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав ув'язнених і надані рекомендації щодо їх усунення", — сказано на сайті уповноваженого з прав людини.

Як писав KHARKIV Today, в Харківському ізоляторі відкрили віп-камеру.

Арештанти в слідчому ізоляторі можуть заплатити 1000 гривень на добу і переїхати із загальної камери на 20 чоловік в двомісний номер з телевізором і душем.