Пам'ятка виборця. Як проголосувати 25 жовтня

Головне — не забути маску і паспорт.

Місцеві вибори в цьому році будуть складнішими, ніж всі попередні. По-перше, коронавірус атакує, по-друге, голосувати будемо за новими правилами. Нелегко доведеться і членам комісій, і виборцям. KHARKIV Today розбирався, як будуть працювати дільниці, що взяти з собою і де потрібно ставити галочку.

Чотири бюлетені, список кандидатів по районах, свої ручки, особливі правила для тих, у кого температура — проголосувати в 2020-у набагато складніше, ніж було в 2015 році. Проте, запам'ятати нові правила під силу кожному виборцю, який прочитає нашу інструкцію.

На дільницю — у всеозброєнні

Більшості виборців в поштові скриньки вже кинули запрошення на вибори. Там значиться номер виборчої дільниці та адреса, за якою буде проводитися голосування. За цією адресою необхідно з'явитися 25 жовтня, з 8:00 до 20:00. Якщо запрошень немає — можна знайти свою дільницю за адресою у Державному реєстрі виборців. Нагадуємо, що цієї неділі годинник переводять на годину назад.

На ділянку необхідно взяти:

  •  паспорт
  •  маску
  •  свою ручку синього або чорного кольору.

Паспорт — обов'язково, без нього виборець не може отримати бюлетень. Ручку взяти бажано, але якщо її не буде, можна скористатися тими, які дадуть на дільниці. Що стосується маски, поки що немає впевненості в тому, що члени комісій зможуть забезпечити ними тих, хто забуде свою. За інформацією KHARKIV Today, в четвер дільничні виборчкоми ще не отримували ні маски, ні антисептики навіть для себе.

Цього разу виборцям рекомендують не брати з собою на дільницю ні дітей, ні тварин, щоб не створювати стовпотворіння, втім, це рекомендація — нікого не виженуть. Всім, хто входить, запропонують продезінфікувати руки антисептиком, які стоять тут же при вході, і поміряють температуру безконтактним термометром: підвищена — ласкаво просимо в спецкабінку для тих, хто температурить.

А далі все — як на звичайних виборах. З тією лише різницею, що паспорт потрібно просто показати членам комісії, а не передавати в руки, все — через той же коронавірус. Решта правил діяли і раніше. В кабінку для голосування слід входити по одному, заповнювати бюлетень за межами кабінки не можна, фотографувати його не можна, а також не можна його рвати, віддавати іншим людям і виносити за межі дільниці.У цьому році на видачу бюлетенів знадобиться більше часу, тому біля дільниць можуть утворитися черги.

Загадковий бюлетень з цифрами

Бюлетенів буде чотири. Ми вибираємо міського (селищного, сільського) голову і депутатів обласної, районної, міської (селищної, сільської) рад.
Найпростіший бюлетень — мерський. Там буде список кандидатів. В Харкові їх – 14. Щоб проголосувати, потрібно поставити плюс або галочку навпроти прізвища кандидата.

У Харкові може бути другий тур, якщо ніхто з претендентів не набере більше половини голосів. У містах і селищах, де живе менше 75 тисяч виборців, другий тур не передбачений, головою стає той, хто набрав найбільше голосів.

Депутатські бюлетені складніші. Вони складаються з двох колонок з двома квадратиками між ними. У першій колонці — назви партій. Проголосувати за одну з них можна, поставивши плюс або галочку в перший квадрат.

Друга — прізвища кандидатів — новела нового Виборчого кодексу. Відтепер на виборах до рад можна проголосувати не тільки за партії, а й за конкретну людину. По кожному мажоритарному округу партія висуває декількох кандидатів. Якщо виборець віддає перевагу комусь із них, він вписує його номер у другий квадрат. Писати треба, як індекс на листі — за трафаретом. Ця опція — не обов'язкова, тобто, можна віддати голос лише за партію. Не можна поставити номер кандидата, а за партію не голосувати — такий бюлетень буде вважатися недійсним.

Кандидат, номер якого в бюлетень впишуть багато виборців, має більше шансів потрапити до ради.

Якщо ви – на самоізоляції

У Харкові сотні людей лікуються від коронавірусу вдома або знаходяться на самоізоляції, поки чекають результати тесту. Вони теж можуть проголосувати — за місцем самоізоляції. Для цього до 20:00 23 жовтня (це п'ятниця) необхідно повідомити виборчу комісію, що ви перебуваєте на ізоляції і хочете проголосувати. Знадобиться довідка від сімейного лікаря.

"Коли мене запитують, а як же вийти і взяти — є ваші близькі люди, які в змозі взяти цю довідку: просто зателефонувати своєму сімейному лікарю, що прийде людина, яка забере цю довідку і віднесе її до виборчої комісії, щоб було підтвердження", — розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість чинних депутатів Харківської міськради не хочуть йти

У день голосування до тих, хто на самоізоляції, прийдуть члени комісії в масках, рукавичках і щитках і принесуть урну з бюлетенем, щоб людина проголосувала.
У Комітеті виборців України впевнені, що обійти всіх бажаючих не вийде з об'єктивних причин: на кожну виборчу дільницю видається тільки дві переносні урни, і тільки троє членів комісії мають право проводити голосування за межами дільниці.