Олексій Кучер озвучив версію катастрофи літака АН-26 під Чугуєвом

За інформацією голови Харківської ОДА, екіпаж несправного літака відправив запит на посадку, але отримав відповідь лише через хвилину.

Військово-транспортний літак АН-26, під час аварії якого під Чугуєвом загинули 26 офіцерів і курсантів, був несправний, а екіпаж не відразу отримав відповідь відповідальних за посадку на запит про посадку борту. Про це голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер повідомив журналістам увечері в суботу, 26 вересня.

"За даними з різних джерел, коли пілот запросив посадку, люди, які за неї відповідають, відповіли лише через хвилину. Нібито це сталося через те, що посадили інший борт", — розповів він.

При цьому він звернув увагу на те, що АН-26 вже був несправний: "один з двигунів уже не працював".

"Тому потрібно розібратися, чому був відданий пріоритет іншому борту, який пропустили. А через хвилину наші хлопці зазнали катастрофи, — підкреслив голова Харківської ОДА. — Правоохоронці повинні відпрацювати цю версію. Останнє слово має бути за слідством і відповідною комісією. Проте, цей момент є ключовим і стратегічним для обороноздатності нашої країни. Ми втратили кращих хлопців, військову еліту".

Нагадаємо, Олексій Кучер увійшов до складу урядової комісії на чолі з віце-прем'єр-міністром Олегом Уруським, яка повинна буде з'ясувати обставини і причини аварії АН-26 під Чугуєвом.

У суботу президент Володимир Зеленський і голова Харківської ОДА відвідали у військовому госпіталі курсанта В'ячеслава Золочівського — єдиного вцілілого в авіакатастрофі. Олексій Кучер також поспілкувався з мамою військовослужбовця, дав їй свій телефон і пообіцяв допомогу.

АН-26 розбився увечері в п'ятницю, 25 вересня. На борту літака знаходилися 27 осіб: 7 офіцерів і 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Вижити вдалося лише одному курсанту. 25 людей загинули на місці, один помер у шпиталі.