Охороняти сад Шевченка хочуть дві дружні фірми. Обидві брали участь у заворушеннях на "Барабашово"

Заявки на участь в тендері з охорони саду Шевченка подали "Антирейдер" і "Зубр".

Під час протестів на ринку "Барабашово" засновник "Зубра" Денис Телюх підтримував ексспіввласника і нинішнього заступника директора "Антирейдера" Олега Черкашина.

Київська охоронна компанія "Зубр", яка подала заявку на участь в тендері з охорони саду Шевченка, пов'язана з фірмою "Антирейдер ГО "Ветеран". Про це повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

У лютому минулого року під час заворушень на ринку "Барабашово" одну сторону представляли підприємці ринку і охоронці "АВЕК" Олександра Фельдмана, іншу — "Антирейдер", підконтрольний Олегу Черкашину.

Після зіткнень Олегу Черкашину вручили підозру за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України. Як пише ХАЦ, підозру за цією ж статтею отримав і Денис Телюх, який був тоді на стороні Олега Черкашина.

З цього провадження адвокат обох — Олександр Гунченко. Він тривалий час був адвокатом Харківського міського голови Геннадія Кернеса, зокрема у справі про тортури.

Як з'ясувалося, наприкінці лютого 2020 року Телюх працював в "Безпечному місті", співзасновник якого — Олег Черкашин. До того ж, станом на березень 2020 року Телюх офіційно працював у "Антирейдері".

"Справжні конкуренти на тендер не прийшли взагалі. А грати конкурента "Антирейдера" цього разу буде фірма, яка на 100% належить людині, яка є членом охоронного громадського формування, яке очолює Черкашин. Сподіваємося, що не про таку "конкуренцію" говорив Ігор Терехов", — пояснили в ХАЦ.

Відзначимо, "Антирейдер" вперше виграв тендер з охорони парків і скверів Харкова в кінці 2019 року. Тоді в аукціоні брали участь десять охоронних фірм. Однак замовник відхилив сім пропозицій, незважаючи на те, що вони були вигідніші, і вибрав "Антирейдер". Після цього тендери з охорони парків дістаються "Антирейдеру", зазвичай у тендері бере участь  ще одна фірма.

Як писав KHARKIV Today, в Харкові неодноразово проходили мітинги проти фірми "Антирейдер ГО" "Ветеран". Харків'яни скаржилися на побиття охоронцями. Виконуючий обов'язки Харківського міського голови Ігор Терехов заявив, що з керівництвом фірми провів розмову, але розбиратися з такими правопорушеннями повинна поліція. Тоді ж він анонсував новий тендер з охорони саду Шевченка.

"Харківзеленбуд" оголосив  тендер 28 грудня. Крім саду Шевченка, охорону шукають для скверу "Стрілка", Саржиного яру, зеленої зони на бульварі Юр'єва і парку імені Квітки-Основ'яненка. На це запланували виділити 13 827 282,84 гривні.

4 лютого закінчилася подача тендерних пропозицій з охорони саду Шевченка на 2021 рік. Заявки подали дві фірми — "Антирейдер ГО "Ветеран", проти якої неодноразово протестували харків'яни через побиття, і охоронна компанія "Зубр".