Охоронні фірми з Харкова, Дніпра і Запоріжжя "зливали" інформацію про підприємства до "ДНР"

Клієнтами фірм були підприємства, які відносяться до критичної інфраструктури.

Клієнтами фірм були підприємства, які відносяться до критичної інфраструктури.

Співробітники Служби безпеки України припинили діяльність кількох охоронних фірм, які передавали інформацію про об'єкти критичної інфраструктури терористичній організації "ДНР". Фірми працювали в Харківській, Донецькій, Запорізькій і Дніпропетровській областях. Про це повідомили в Службі безпеки України.

Слідчі встановили, що бізнес організували троє колишніх правоохоронців з Донецька. У 2014 році вони переїхали на контрольовану Україною територію, але головний офіс залишився в Донецьку. Підприємці домовилися з так званими органами влади псевдореспублік, що надаватимуть охоронні та протипожежні послуги "держпідприємствам "ДНР" і відповідно сплачуватимуть податки.

В Україні фірми донецьких бізнесменів надавали послуги по встановленню та забезпеченню діяльності систем безпеки. Серед клієнтів були підприємства, які відносяться до об'єктів критичної інфраструктури держави.

"Слідчі та кіберспеціалісти СБУ задокументували, що за допомогою інтеграції систем безпеки інформацію, зокрема технічного характеру, зі стратегічних підприємств передавали до головного офісу в Донецьку. Слідство перевіряє версію про співпрацю організаторів з так званими органами державної безпеки самопроголошеної "ДНР", — відзначили в СБУ.

Зараз фірми закрили, документи і речі вилучили. Слідчі дії тривають. За їх результатами ухвалять рішення про притягнення винних до відповідальності.

Як писав KHARKIV Today, харків'янин продавав бази даних митниці за криптовалюту.

Поліція викрила 35-річного харківського підприємця, який продавав бази даних митниці на тематичних хакерських форумах. За одну базу він брав 3000 доларів у криптовалюті.