Новообрані місцеві ради в Харківській області можуть провести першу сесію

Відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада.

Якби новообрані депутати місцевих рад провели сесії до прийняття закону, то свої повноваження втратили б ті ради, які увійшли до складу укрупненої громади.

17 листопада Верховна Рада у другому читанні і в цілому підтримала законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій". Про це повідомили на урядовому порталі.

"Після того, як в Україні була сформована нова адміністративно-територіальна основа для діяльності органів влади та проведення місцевих виборів, постало питання термінового забезпечення дієздатності органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій в нових громадах і районах. Ухвалення цього законопроєкту дозволить місцевій владі повноправно управляти фінансами, землею, ресурсами, вирішувати нагальні питання життєдіяльності громад",—пояснив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Законопроєкт регулює порядок функціонування органів місцевого самоврядування територіальних громад, районних рад, районних державних адміністрацій на новій територіальній основі, а також питання правонаступництва нових районних рад, сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів у частині прийнятих раніше рішень, бюджетів, фінансових і майнових зобов'язань, комунального та державного майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд повторно скасував протокол міськвиборчкому про результати виборів до Харківської міськради

Нагадаємо, в Харківській облраді побоювались,що закон не приймуть в терміновому порядку. Законодавчо перші сесії можна було проводити до його прийняття, але якби це сталося, то ради, які увійшли до складу укрупненої громади, втратили б свої повноваження. Разом з тим, новий голова і нові депутати не змогли б отримати повноважень розпоряджатися розпущеним радами і кадрами.

Як писав KHARKIV Today, 25 жовтня по всій Україні пройшли місцеві вибори, де обирали нових міських, селищних, і сільських голів, депутатів місцевих рад всіх рівнів. У новому складі Харківської облради 45 депутатів минулих скликань