Новий вид тварин відкрили харківські зоологи

На кафедрі зоології та біології тварин Харківського університету імені Каразіна не ганяються за привидами — пошук Снігової людини або Лохнесського чудовиська не для них. Зоологи виявили і описали невідому раніше трохету Бланшара.

На кафедрі зоології та біології тварин Харківського університету імені Каразіна не ганяються за привидами — пошук Снігової людини або Лохнеського чудовиська не для них. Зоологи виявили і описали невідому раніше трохету Бланшара.

Трохетою називають вид п'явок. Нову вдалося знайти в двох річках Ялти ще до окупації Криму. Великій п'явці присвоїли ім'я зоолога Рафаеля Бланшара, який працював в Криму в кінці XIX століття і відшукав її, але не зміг довести відміну від інших "родичів". Про це KHARKIV Today розповів доктор біологічних наук Сергій Утєвський.

"Видів, ще не описаних і не відомих науці, досить багато, особливо в тропіках, але є і на території України. За Сніжною людиною, за Лохнесським чудовиськом всі ганяються, насправді це не найголовніше. Найголовніше знати, що нас оточує, оскільки якщо ми не знаємо, то перебуваємо в невіданні. Мій аспірант описав новий вид — досить велику п'явку — 9 сантиметрів і що найкритичніше, ці матеріали, які він досліджував, були зібрані ще до окупації в Криму. Цей вид живе всього в двох річках на території Ялти. Якщо робити якісь технічні споруди, відведення води, він може вимерти. Ми його пропонуємо внести до Червоної книги України. Це ще один аргумент звільнити Крим від окупантів", — повідомив Утєвський.

Щоб описати новий вид, у аспіранта Андрія Хоменка, чиїм науковим керівником був доктор біологічних наук, пішло два роки. Він успішно захистив дисертацію, до цього отримав підвищену стипендію і грант від міжнародної асоціації систематики в Великобританії.

За словами Утєвського, зрозуміти, що п'явка, яка живе на невеликій території (дві річки в Ялті) — це новий вид, зоологам допомогла сучасна техніка.

"Ми її дуже уважно вивчили. За допомогою мікроскопів та фототехніки ретельно її досліджували — і внутрішню, і зовнішню будова. Зоологи, особливо ті, хто займається безхребетними, фіксують матеріал в спирту, він все зберігає. Головне, що спирт зберігає ДНК, що допомогло простежити хід еволюції", — розповів Сергій Утєвський.

Зоолог уточнив, що трохета Бланшара, яка живе в річках Ялти, істотно відрізняється від трохети дністровської, що мешкає в Дністрі, Дніпрі та Дунаї. Ще у п'явки є "родичі" за кордоном.

"Родинний вид живе в Туреччині, але він теж ще не описаний. Детективна історія з цим видом, він споріднений, але все одно інший. Дуже складні відносини між ними еволюційні, так як він проник з Туреччини до Криму багато тисяч років тому", — додав він.

Зоологи змогли виявити новий вид тільки завдяки накопиченим раніше даним, зараз через окупацію проводити наукову роботу в Криму неможливо.

Фото: Олександр Зіненко