"Незрозуміла послуга": "Харківпас" витратить на облік пільговиків 15 мільйонів гривень

Місячна вартість послуги складе 1,25 мільйона гривень — втричі дорожче, ніж раніше.

Що собою являє послуга з обслуговування E-Ticket для пільговиків, незрозуміло.

Комунальне підприємство "Харківпас" уклало договір з ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр" про послуги з обліку і комплексного обслуговування електронних квитків для пільгового проїзду за 15 000 000 гривень. Про це в п'ятницю, 11 грудня, повідомив "Харківський антикорупційний центр" з посиланням на Prozorro.

Тож, місячна вартість послуг складе 1,25 мільйона гривень. Однак які саме, в тендерній документації не вказано.

"Вони на незрозумілі послуги уклали цей договір. До того ж, вони засекретили його подробиці. Там є договір, але він не конкретизований. Просто зі стелі взялася якась сума. Раніше говорили, що фірма отримує 6,5%, за це встановлює свої термінали, обслуговує їх і так далі. А тут взагалі 6,5% плюс 15 мільйонів, плюс якісь інші суми перераховують", — повідомив KHARKIV Today представник ХАЦ Павло Новик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни просять міськраду впровадити E-ticket в маршрутках

До того ж, в кінці серпня 2020 року комунальне підприємство вже укладало аналогічний договір з вищезгаданої приватною фірмою на чотири місяці, але тоді місяць надання послуги коштував 450 тисяч гривень — втричі дешевше, ніж зараз.

Ще півтора мільйона гривень КП "Харківпас" витратить на покупку 41 666 пільгових електронних квитків.

Директором комунального підприємства є Наталія Захаренко, яка працювала у цьому ж ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр". При цьому раніше фірма на 99,9% належала ТОВ "Компанія з управління активами "Фінекс-Капітал", від якої мер Харкова Геннадій Кернес і секретар міськради Ігор Терехов щорічно отримують мільйони гривень дивідендів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На всіх станціях харківської підземки можна поповнити E-ticket монетами

Зараз ТОВ "Фінансова компанія "Платіжний центр" записана на Євгена Думчева — колишнього співробітника банку "Національний кредит".

KHARKIV Today раніше писав про те, що схема безконтактної оплати проїзду в Харкові придумана за участю посередника. Гроші, які пасажири кладуть на "E-ticket" для оплати проїзду в метро, тролейбусах і трамваях, одержує не КП "Харківпас" безпосередньо, а фірма "Платіжний центр". Вона ж отримує 6,5% вартості кожної поїздки в харківському міському електротранспорті.