Не віддавати лікарню хворим коронавірусом: про що чорнобильці просять Олексія Кучера

Пацієнтами Обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту є майже 20 тисяч осіб.

Сьогодні чорнобильці змушені лікуватися і проходити обстеження не в профільній лікарні. Через епідемію коронавірусу вони лікуються в районних лікарнях, а не в своїй, як належить за законом людям з їх статусом.

У п'ятницю, 12 червня, майже 30 чорнобильців взяли участь в акції під будівлею ХОДА. Вони вимагали відновити роботу Обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту на вулиці Новгородській і викреслити його зі списку опорних для прийняття пацієнтів з COVID-19.

За словами учасників акції, в області понад 20 тисяч пацієнтів лікарні, які регулярно повинні проходити лікування і обстеження.

"Ми стихійно зібралися, щоб поспілкуватися з керівництвом нашої області, яка ховається від нас вже багато місяців. У нас з початку карантину забрали спеціалізований медичний заклад обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. Тяжкохворі люди, хронічно хворі, які десятиліттями там проходили лікування, позбавлені цієї можливості. Це чорнобильці, ліквідатори Чорнобильської катастрофи, постраждале населення. Ці люди позбавлені можливості отримання спеціалізованої медичної допомоги, на яку ми маємо право згідно із законом", — заявив голова Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін.

За словами представника всеукраїнської асоціації людей з інвалідністю "Союз Чорнобиль Україна" Анатолія Винника, люди хотіли зустрітися з головою ХОДА.

"Перша вимога — відновити планову роботу чорнобильського диспансеру по госпіталізації чорнобильців — серед них 20 тисяч з половиною інвалідів. Друге — щоб ХОДА звернулася до Кабміну і зі списку 17 опорних медичних установ по коронавірусу чорнобильський диспансер виключили. Третє — щоб відбувся круглий стіл за участю перших керівників області та нашим чорнобильським активом, щоб ми проговорили основні пункти, на які потрібно звернути увагу владі, місцевій адміністрації, а також центральним органам влади", — розповів він.

У будівлю облдержадміністрації пустили переговорну групу, з чорнобильцями зустрівся заступник Кучера Олександр Скакун.

"Він пообіцяв, що переговорить з губернатором. Що ми можемо зробити зараз, які документи ми повинні розробити, куди ми повинні звернутися — тобто до Національної служби здоров'я, Кабінету міністрів та інші профільних органів для того, щоб вивести нашу лікарню з числа медустанов, відведених для прийому COVID-хворих. Ми внесли ряд пропозицій про те, де ми пропонуємо розміщувати таких хворих, тим паче, що передбачалося, що до нас в лікарню направлятимуть вже хворих на стадії одужання", — розповів, вийшовши з ХОДА, Анатолій Губарєв , голова Харківської міської громадської організації "Союз Чорнобиль".

Володимир Проскурін пообіцяв, що чорнобильці розпочнуть голодування, якщо диспансер не відкриють для них.

"За будь-яких обставин ми доб'ємося того, що диспансер буде відкритий. Ми попередили, що якщо ми не будемо почуті, значить почнемо голодування прямо в диспансері. Ми закличемо сюди прийти людей і в будь-якому випадку доб'ємося", — заявив він.

ДОКУМЕНТІВ НЕМАЄ

У диспансері поки не отримали ніяких документів. Директор диспансеру радіаційного захисту Ірина Пирогова розповіла KHARKIV Today, що офіційного розпорядження про відкриття диспансеру на прийом хворих з гострим респіраторним захворюванням COVID-19 за станом на 12.06.2020 не надходило.
Постановою Кабміну від 24.04.2020 № 331 та за рішенням Національної служби здоров'я диспансер включено до переліку установ, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.
За словами Ірини Пирогової, диспансер в "докарантинний" період надавав стаціонарну медичну допомогу людям, постраждалим в результаті аварії на ЧАЕС по терапевтичному, неврологічному та хірургічному профілю, а інфекційне відділення і боксовані палати в диспансері не передбачені.

"На виконання постанови КМУ № 211 від 11.03.2020 і наказу Департаменту охорони здоров'я ХОДА № 187-оот 17.03.2020 з 18.03.2020 припинена госпіталізація пацієнтів у відділення стаціонару, в зв'язку з чим ми були вимушені оформити для більшої частини персоналу трудовий простій, лікарі отримують 2/3 окладу. Наші пацієнти — чорнобильці лікуються за місцем проживання. У диспансері дійсно є 6 апаратів ШВЛ середнього класу, 3 з яких 80-х років випуску. У квітні проведена центральна магістраль для подачі кисню в палати відділення анестезіології та інтенсивної терапії і хірургічного відділення. Але в даний час в диспансері недостатня кількість зволожувачів для кисню, без яких підключення до центральної магістралі неможливе. Засобами індивідуального захисту для працівників, завдяки спонсорській підтримці, ми забезпечені на 90%. Але головною проблемою залишається кадрове забезпечення медичним персоналом, який буде надавати допомогу пацієнтам з COVID-19", — розповіла директор.