"Не рубонули з плеча": що закриють на карантин у Харкові через коронавірус

Харків не став слідом за Києвом, Львовом і Одесою закривати кафе, бари, ресторани, торгово-розважальні центри і всі магазини, окрім продовольчих.

Харків не став слідом за Києвом, Львовом і Одесою закривати кафе, бари, ресторани, торгово-розважальні центри і всі магазини, окрім продовольчих. Рішення було вибірковим і стосується роботи одного ринку, ЦНАПів і нічних клубів.

Натомість заборону на роботу отримав ринок "Барабашово" і майданчики із секонд-хендом. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні Комісії із надзвичайних ситуацій у Харківській міськраді. Геннадій Кернес на засідання не прийшов, вів його перший заступник Ігор Терехов. На порядку денному було одне питання — про невідкладні заходи протидії коронавірусу.

"На сьогодні в Харкові ситуація стабільна, у нас немає виявлених випадків хворих на коронавірус. Незважаючи на це, нам все одно доведеться прийняти рішення про відвідування об'єктів. Але воно повинно бути зважене, щоб не було паніки", — сказав Терехов.

ЩО ЗАКРИЮТЬ

1. Ринок "Барабашово"

За словами віце-мера Світлани Горбунової-Рубан, протиепідемічна комісія перевіряє ринки та супермаркети міста. Співробітники в більшості надягають маски тільки в присутності перевіряючих, а потім відразу ж знімають їх. Але це не стало причиною для закриття супермаркетів.

"Поки ми їх обстежуємо, всі в масках, рукавичках, як тільки вийшли — немає. Протиепідемічного режиму потрібно дотримуватися. На території Харкова 53 ринки і торгових майданчики. Ми почали обстежувати ринки, де є майданчики, на яких торгують непродовольчими товарами. Ми пішли на "Барабашово", тому що це найбільший торговельний майданчик, куди приходять багато людей. Я прошу відкинути всі політичні моменти. Дев'ять тисяч людей там торгують. Там було санітарне прибирання, коли все було порожньо, ми побачили, що там прибирають. Але свої гектари вони закінчили прибирати о 4 годині ранку. Коли ми прийшли наступного дня, це був зовсім інший ринок, були люди, на стоянках не було вільного місця. Те прибирання — величезна праця, вона померла за 2 години перебування там людей, тому що ці заходи передбачають прибирання через кожні 2 години", — сказала Горбунова-Рубан.

2. Майданчики секонд-хенду.

"Нам необхідно припинити роботу ринків. Я б вивела ринки зі змішаною торгівлею. Місця із продовольчими товарами ми готові залишати. Пропонуємо закрити всі місця продажу секонд- хенду", — сказала віце-мер.

За словами заступника начальника ГУ Держпотребслужби в Харківській області Ірини Зубкової, співробітники ринку "Барабашово" не змогли надати цифр, скільки дезінфікуючих засобів у них на балансі, скільки було витрачено і скільки залишилося на балансі. Крім того, на частині ринку немає води. За словами чиновників, в цьому винна адміністрація ринку. За даними КП "Вода", на ринку — аварійна ситуація, потрібен доступ до документів, але представники ринку їх не надали, тому воду перекрили, щоб вона не текла. Крім того, є й інші порушення на ринку, де щодня працюють мінімум 9000 підприємців і роблять покупки більше 40 000 чоловік.

"Журнали стану здоров'я мені надати не змогли. Ми запитували у продавців, в тому числі іноземців, нам ніхто нічого сказати не зміг. Я тільки вчора отримала від "Барабашово" звіт про залишок  деззасобів. Якщо проводити в потрібному обсязі, то на 10 гектарів потрібно щодня до 2000 таблеток, а одна упаковка коштує 450 гривень. Якщо ми залишимо їх працювати, чи зможуть вони підтримувати санепідрежим? Ні, не зможуть. Я думаю, вони і самі це зрозуміли. Я звертаюся із проханням припинення роботи. Не той зараз час, щоб купувати непродовольчі товари. Ще хотілося б, щоб в лікувальних установах ми заборонили відвідування хворих. Стосовно лікування: якщо ти в лікарні, додому на ніч не йдеш ", — сказала Ірина Зубкова.

3. Нічні клуби, дискотеки і дитячі кімнати (кружки).

Ігор Терехов запропонував закрити також нічні клуби і дитячі кімнати.

"Те, що стосується "Барабашово" і ринку, де відсутні стаціонарні туалети, все зрозуміло. Ми ще повинні з усією відповідальністю поставитись до того, що при найменшому виявленні будь-яких порушень санітарних норм ми будемо збиратися і відразу закривати. Я звернувся до начальників ГУ Нацполіціі, СБУ і прокуратури, щоб всі нічні клуби були закриті. Я розумію, що рішення складне і зачіпає величезну кількість людей, які заробляють шматок хліба. Але ми змушені, бо це здоров'я людей. Ми терпіли до останнього, не закриваючи школи та дитсадки ", — сказав Терехов .

4. Центри надання адмінпослуг

"Потрібно прийняти рішення про закриття ЦНАПів. ЦНАПи переходять на роботу за попереднім записом — по телефону або онлайн",— сказав Терехов.

Не виключено, що найближчими днями рішення буде переглянуте в більш жорстку сторону.

На особливий режим переходять лікарні:

1. Обмежується відвідування хворих.

2. Обмежується проведення профілактичних прививок.

3. Хворі переводяться на повний стаціонар (без денного).

Громадський транспорт буде працювати в штатному режимі, тільки з посиленою дезобробкою вночі.

"Не рубонули з плеча", — так назвав рішення міськради перший віце-мер Терехов.

Комісія одноголосно проголосувала за запропонований проект. Рішення вступає в силу завтра, 17 березня.