Назад, до садочку: дітей в рази менше, тільки в трьох районах закупили сучасні термометри

Через карантин харківські дитячі сади майже 2,5 місяці не приймали вихованців. Двері дошкільних установ відкрилися в перший день літа, в групи прийшли близько 13 000 з 44 000 дітей.

Через карантин харківські дитячі сади майже 2,5 місяці не приймали вихованців. Двері дошкільних установ відкрилися в перший день літа, в групи прийшли близько 13 000 з 44 000 дітей.

1 червня у Харкові запрацювали 206 дитсадків, в які повернулися всього 30% вихованців.

У дошкільні установи прийшли більше дітей віком від 3 до 6 років, меншим попитом користуються ясельні групи. У міськраді очікували, що до дитсадків повернеться трохи більше вихованців. Про це KHARKIV Today повідомила директорка департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко.

"Ми приблизно так і вважали, зв'язувалися з батьками, ми думали, що буде десь ближче до 40%. Але вийшло 30%, я думаю, що це нормально. Може, ще хтось прийде", - пояснила вона.

За словами чиновниці, все садки вчасно замовили і отримали продукти харчування, проблем з постачанням не було.

"Минулого тижня ми дуже ретельно готувалися до прийому дітей. Проводили консультації з завідувачами, з вихователями, з помічниками вихователів. З усіх питань і старих, які обов'язково потрібно дотримуватися і, звичайно, нових, в зв'язку з коронавірусом. По заготівлі продуктів всі питання відпрацьовані: в п'ятницю до кінця дня всі начальники управління повідомили, що повністю питання все вирішені. Якісь продукти, наприклад, крупи тривалого зберігання в садках ще залишалися. Сьогодні рано вранці завозилися продукти, що швидко псуються, тобто молоко, хліб і так далі . Продуктами всі забезпечені, гроші на продукти харчування є", - додала Деменко.

Через двомісячний карантин зміниться графік роботи дитсадків. За словами чиновниці, цього літа закривати дитсадки на один літній місяць для ремонту не планують, щоб батькам знову не довелося шукати, з ким сидіти дитині.

"Якщо у батьків буде бажання, щоб діти відвідували дитячі садки, ми не будемо закривати їх на цей період. Вреті, якщо планують ремонтні роботи, то дітей можна просто перевести в іншу групу. Тим більше, дітей набагато менше", - підкреслила директорка департаменту освіти.

Перед входом до дитсадка вихованцям дезінфікують руки і взуття, потім вимірюють температуру, перевіряти її повинні кожні чотири години. Деменко уточнила, що в дитячих садах практично немає ртутних термометрів. Інфрачервоні термометри напередодні закупили тільки три районних відділи освіти в Харкові. За умовами тендерів, на 1 червня інструменти повинні бути в районах.

"У Харкові 9 управлінь освіти, 9 фінансово самостійних розпорядників бюджетних коштів, тому три райони дійсно закупили за бюджетні гроші градусники, а у решти районів ці градусники були. Чи є потреба витрачати на це бюджетні кошти, якщо, наприклад, маски у нас були, миючі засоби ми підкупили, але вони ще були і градусники були", - розповіла чиновниця.

За її словами, ртутних термометрів на "озброєнні" дитсадків не залишилося - практично скрізь термометрію проводять сучасними пристроями.

Відзначимо, 20 інфрачервоних безконтактних термометрів за 39 тисяч гривень купило Управління освіти адміністрації Слобідського району (по 1950 гривень за штуку). 32 таких же термометри обійшлися в 49 тисяч 600 гривень Управлінню освіти адміністрації Шевченківського району (по 1550 грн за одиницю). Ще 31 інфрачервоний безконтактний термометр за трохи більш ніж 33 тисячі гривень хоче витратити Управління освіти адміністрації Новобаварського району (трохи більше 1000 гривень за штуку).

Нагадаємо, під час карантину вихованці дитсадків будуть проводити на вулиці більше часу. З груп прибрали м'які іграшки, настільні ігри, махрові рушники замінили паперовими. Спати діти будуть на відстані один від одного, сидіти за столами під час прийому їжі - по діагоналі (по два замість чотирьох).