Навчання онлайн і наяву. Як школи і університети в Харкові виходять з карантину

У деяких університетах знову проводять лабораторні заняття.

З понеділка школярам довелося повернутися за парти, а студентам — до аудиторій. Проте, більшість харківських вишів продовжують вести лекції онлайн, а багато батьків учнів не пускають їх на уроки.

Оскільки "червону зону" в Харкові і декількох інших районах скасували, а в "помаранчевій", де зараз опинилася вся Україна, всі діти повинні вчитися в школах, харківські старшокласники з 16 листопада знову пішли до класів.

Дистанційна освіта замість віддаленої?

Учні молодших класів і не припиняли ходити на уроки навіть під час карантину. Тепер школи повністю повернулися до того режиму, в якому працювали з 1 вересня. Всі уроки проходять в класах, як виняток, в деяких школах з невеликими приміщеннями встановили "мигалку": учні займаються в класах і вдома через день.

Багато батьків кажуть, що уроки все одно доводиться скасовувати і переносити, тому що хворіють вчителі. У багатьох містах і селищах Харківської області дітей не відправляли на канікули, оскільки там і раніше була "помаранчева" зона. Батьки школярів скаржаться на ті ж проблеми, що і харків'яни: не вистачає вчителів. Наприклад, в школах міста Південний учні старших класів майже перестали вивчати новий матеріал, кажуть батьки. Багатьох школярів і вчителів немає на уроках: хтось боїться ходити, інші — хворіють. Схожа ситуація — і в Мерефі, яка теж не карантинила.

"У місті — по різному. У нас у восьмому класі в понеділок були всі 7 уроків, а у племінника в п'ятому — тільки чотири, вчителі хворіють, і замінити їх ніким", — розповіла мешканка Мерефи Ольга Кулішова.

Відсутні не тільки вчителі, а й деякі учні, батьки яких принципово вирішили не пускати до школи, поки епідемія коронавірусу не піде на спад. Одна з таких — багатодітна мама Ум Карім.

"З 1 вересня старші діти, дев'ятикласники, і наймолодша, першокласниця, пішли до школи. Середнього сина, який навчається в четвертому класі, перевела на домашнє навчання, тому що у нього була психологічна проблема, боявся заразитися. Після канікул старших залишили вдома, а середній вирішив ходити до школи. Зараз всі вдома, вчимося самостійно, будемо писати заяву на директора. Принаймні — на два тижні, а там подивимося", — розповіла Ум Карім KHARKIV Today.

У школі №56 на Салтівці перешкод не чинили, але й допомагати школярам з уроками вчителі не зголосилися. Ум Карім і близько 200 інших батьків підписали петицію на сайті президента з проханням ввести в Україні дистанційне навчання в школах і університетах на період пандемії. Для того, щоб президент розглянув петицію, потрібно зібрати під нею 25 тисяч голосів.

Ласкаво просимо до лабораторії

Якщо школи одностайно повернули учнів за парти, то в університетах Харкова думки розділилися. Більшість вищих навчальних закладів віддали перевагу поєднанню віддаленої форми з очними заняттями.

"Лекції проходять дистанційно, лабораторні — в університеті, в групах, де не більше 20 осіб. Якщо групи великі, то ділимо їх на дві підгрупи в різний час", — розповіла KHARKIV Today керівник прес-центру ХНУРЕ Інна Петрикова.

За такою ж системою вирішили навчати студентів і в Харківському державному університеті харчування та торгівлі. Навчання тут передбачає велику кількість лабораторних занять, особливо у технологів, тому з 18 листопада їх вирішили виводити до лабораторії. Лекції читають онлайн.

"Є у студентів також графік консультацій, вони можуть приходити до університету і зустрічатися з викладачами. Це особливо важливо для тих, хто в цьому році захищає диплом магістра. Припускаємо, що іспити теж будуть проходити очно, в університеті, але якщо хтось із студентів не зможе, ми будемо дистанційно приймати у них іспити і навіть захист диплома", — повідомив ректор університету Олександр Черевко.

Не всі студенти зраділи можливості ходити на лабораторні заняття. У студентських чатах ті з них, хто живе в гуртожитку, скаржилися, що тепер доведеться знову їхати до Харкова з інших міст і сіл. У Національному університеті імені Каразіна студенти теж не горять бажанням повернутися до університету. За інформацією прес-служби, в Студентському управлінні провели опитування на тему кращої форми навчання. 80% респондентів відповіли, що хотіли б продовжити онлайн-освіту. Проте, в ХНУ готуються до того, щоб повернути практичні заняття до лабораторії.

"Є групи, які хочуть вийти на заняття, і вони можуть це зробити. Йде відбір заявок по факультетах, до наступного понеділка будемо мати інформацію. Всі факультети радяться зі Студуправлінням, змушувати насильно виходити нікого не будемо", розповіла KHARKIV Today прессекретарка ХНУ ім. Каразіна Лілія Змій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто і як в Харкові порушує "карантин вихідного дня"

Політехнічний університет чи не єдиний в місті, який дотримується карантинного режиму. Всі лекції проходять онлайн, а студенти-фізики навіть придумали спосіб виконувати лабораторні роботи в домашніх умовах.

"До 30 листопада ми вчимося дистанційно. З 30 числа починається заліковий тиждень, тоді ж проведемо і лабораторні роботи, при цьому в одній аудиторії буде не більше 20 осіб", говорить речниця НТУ "ХПІ" Олена Розова.

Коронавірус практично позбавив університети улюбленого свята, Дня студента, який відзначається 17 листопада. Більшість вишів скасували заходи, дехто вирішив провести їх в камерному режимі. Наприклад, в НТУ "ХПІ" ректор вручив деяким студентам грамоти за успіхи в науці, спорті та профспілковій роботі. У ХНУ ім. Каразіна на честь свята влаштували квест на свіжому повітрі по знакових університетських місцях Харкова.

Автор: Олена Павленко