"Нас чекає феодалізм": як харків'яни відреагували на попередні підсумки місцевих виборів

Харків'яни висловлюються в соцмережах про попередні підсумки виборів.

Частина харків'ян зійшлася на думці про встановлення феодалізму в Харкові за підсумками місцевих виборів. Багатьох здивувала масова підтримка проросійських партій, деякі вважають це очевидним, оскільки "вата тут буде довго". Частина харків'ян впевнена: Кернес міг би стати мером, навіть перебуваючи в несвідомому стані.

25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. У Харківській області на вибори не прийшла рекордна кількість виборців. Явка склала 32,33%. За даними екзит-пола, в першому турі найбільшу кількість голосів набрав Геннадій Кернес (57,9%), до міськради пройшли шість партій — "Блок Кернеса — Успішний Харків", "Опозиційна платформа — За життя", "Слуга народу", "Європейська солідарність","Партія Шарія" і "Блок Світличної "Разом!". Харків'яни відреагували на попередні підсумки.

На думку депутата Харківської міської ради Сергія Могили, нинішні місцеві вибори показали кандидатам різницю віртуального і реального життя, коли популярність в мережі не рівнозначна популярності "на подвір'ях".

"Чергові вибори знову знищили онлайн-реальність. В "мережі" ти можеш мати неймовірну підтримку, і всілякі опитування покажуть перемогу. Але дані з дільниць жорстко приводять до тями "онлайн" партії і кандидатів. У дворах інші настрої, шановні кандидати. Окремо по Харкову — стокгольмський синдром, прогресуючий і передбачуваний", — написав у своєму Facebook Могила.

Мешканка Харкова Марина Воронцова, яка переїхала з Луганської області, вперше змогла проголосувати (прим. — переселенцям в цьому році дали право голосувати в Харкові). Вона довго боролося за право голосу, однак коли отримала його, брати участь у виборах не хотіла: люди голосують за Геннадія Кернеса, про стан і працездатність якого досі невідомо, і за проросійську "Партію Шарія".

"Сьогодні перший раз я могла голосувати на місцевих виборах. Ми так боролися за це право — мати право голосу там, де живеш ... І вперше йти не хотілося. Зовсім. Тому що загубився сенс всього цього. Тому що люди голосують за мумію і шарикових ... Тому що їм плювати на себе, на своє життя, на майбутнє своїх дітей і їх життя", — зазначила Воронцова.

Підтримка харків'янами "Партії Шарія" (за результатами екзит-пола, проходить до міськради) неприємно здивувала багатьох харків'ян. Педагог і експерт БФ "Інститут розвитку освіти" Ігор Соломадін назвав цю партію "молодіжним софт-варіантом "Опозиційної платформи — За життя".

"Але без сюрпризів не обійшлося — "Партія Шарія" проходить до міськради. Як на мене, це такий молодіжний софт-варіант "ОПЗЖ". Навіть особисто знаю парочку молодих людей з того кола. Не скажу, що зовсім дурні і погані. Деякі з них навіть намагаються вчитися в Європі. Здається, у них якась загадкова каша в голові і абсолютне нерозуміння вітчизняної історії", — пояснив Соломадін.

Крім того, харків'янин зазначив, що на цих місцевих виборах активними виявилися 20% виборців. На його думку, це — прихильники європейського курсу і ті, хто схиляється до тимчасових компромісів і маргінальних партій. Попередні підсумки нинішніх виборів він назвав "відлунням ганебної кадрової політики Порошенка". Розклад переможців Соломадіну нагадав 2000-і роки.

"Це дуже нагадує повернення в 2003-2004 роки. Але тоді не було війни, не було волонтерів та ветеранів. Дійсно, відкат у минуле є. Але перспектива не втрачена", — підсумував він.

Телеведучого Володимира Мазура вибір проросійських партій харків'янами не дивує. Навпаки, його дивує реакція обурених. Проукраїнським він Харків не очікував побачити, "вата" тут буде довго.

"Ось читаю я вас, друзі, і таке відчуття, ніби ви тут очікували побачити кавалергардів з прапорами ЄС. І просвітлений середній клас з креативними проєктами ревіталізації. І площі, повні студентів у вишиванках з томами Стуса і Костенко. Ніт. Вата, ідіоти, упирі. І так тут буде довго. Вони нічого не зрозуміли і нічого не забули, так що краще ото не волосся рвати, а не забувати чистити машингвери", — написав Мазур.

Письменник Вахтанг Кіпіані проаналізував попередні підсумки виборів в декількох великих містах України. Він вважає, що при нинішніх лідерах сподіватися на інший вибір не варто. Максимальну підтримку Кернесу він пророкує навіть при несвідомому стані.

"Кернес міг би стати мером, не приходячи до тями. Третє місце шарієвців в Маріуполі. Одеса, де другий тур між Трухановим і Скориком. Оптимізм за таких підсумків — ознака ідіотизму. Уявляю, як важко тамтешнім українцям", — підкреслив Кіпіані.

Деякі харків'яни попередні підсумки виборів прокоментували коротко. Ірина Білецька констатувала, що при владі в Харкові — феодали, а ось на думку Антона Дербілова, ситуація в Харкові краща, ніж в інших містах.

"Нас чекає феодалізм", — заявила Білецька.

"Не так вже й страшно жити в Харкові, коли є Маріуполь", — зазначив Дербілов.

Підтримав думку про феодалізм і засновник Robinzon.tv Ігор Піддубний.

"Друзі, нагадайте, що нам розповідали в школі про державну еволюцію? Монголія, так? Монголія — та єдина країна, хто з феодалізму, минаючи капіталізм, прийшла до соціалізму? Переплюнули капіталізм, мовляв ... Так ось Україна буде тією першою країною, яка повертається до феодалізму! ", — підкреслив він.