"Нацкорпус" вимагає відпустити учасників нападу на автобус з людьми Ківи

Акція на підтримку 14 жителів Дніпропетровської та двох жителів Харківської областей, взятих під варту Київським райсудом після обстрілу автобуса під Люботином, зібрала майже 50 осіб.

Учасники акції вважають, що люди, які напали на автобус,  виконували роботу правоохоронців.

У четвер, 3 вересня, під будівлею Головного управління Нацполіціі в Харківській області відбулася акція "Захист України не злочин", в якій взяли участь майже півсотні осіб. Вони не згодні з кримінальним переслідуванням 16 осіб, які брали участь в нападі на автобус з членами ГО "Патріоти — за життя" Іллі Ківи 27 серпня.

Учасники тримали в руках українські прапори і плакати з написом "Свободу патріотам".

"Сьогодні ми вийшли до Головного управління поліції поставити кілька запитань. Запитати, чому патріотів затримують, а тих людей, які гуляють на гроші Путіна — Медведчука, Ківи,"Патріоти — за життя", тобто люди, які відверто займаються тим же, чим займалися в 2014 році в Донецьку, Луганську і Харкові. Але Харків ми відвоювали, і так виходить, що правоохоронні органи, СБУ, влада не хочуть брати на себе відповідальність і боротися з колаборантами. Тому учасники бойових дій, патріоти просто повинні брати ситуацію в свої руки і намагатися захистити наш український Харків, щоб ми в ньому залишалися", — розповів KHARKIV Today лідер харківського "Нацкорпусу" Костянтин Немічев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський райсуд Харкова обрав запобіжний захід всім підозрюваним в обстрілі автобуса біля Люботина

На його думку, ті люди, які 27 серпня напали на автобус із прихильниками Іллі Ківи, виконували роботу правоохоронних органів і СБУ.

До протестувальників вийшов керівник Слідчого управління ГУ НП в Харківській області Сергій Чиж.

"Зараз є час, щоб провести якісно слідство і встановити причетність всіх, не тільки 16 — на відео ми бачимо там приблизно 50 осіб. Ми проводимо ряд слідчих дій, щоб поліція дала принципову оцінку всім учасникам цих подій, незалежно від політичної партії, громадської організації. Щоб мешканці Харківської області відчували себе в безпеці. Давайте будемо толерантними, щоб кожен міг висловити свою позицію словами, а не кулаками. Тому що за протиправні дії буде слідувати кримінальна відповідальність", — заявив Чиж протестувальникам.

Учасники акції звинуватили поліцію в тому, що вона "толерантно ставиться до сепаратистів і колаборантів і жорстока по відношенню до патріотів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До нападу на автобус з активістами Ківи в Харківській області причетні 50 чоловік

"Поліція ставиться до всіх толерантно, хто не порушує закон. В рамках цієї справи 16 осіб затримано, відносно інших проводяться слідчі дії з метою довести або спростувати їх причетність до правопорушень. Тих, у відношенні кого зараз проводиться перевірка, до 35", — повідомив Чиж.

KHARKIV Today раніше писав про те, що Київський райсуд Харкова обрав запобіжний захід всім підозрюваним в обстрілі автобуса біля Люботина.

Увечері 27 серпня біля міста Люботин (Харківський район) невідомі на дорозі заблокували автомобілем Mitsubishi рух мікроавтобуса Mercedes, в якому знаходилися представники громадської організації "За життя", і змусили зупинитися.

З Mitsubishi вибігли кілька людей і з травматичної зброї обстріляли автобус. Після цього зловмисники зникли.

Поліцейські ввели операцію "Сирена". Невдовзі зловмисників затримали в Красноградському районі. Їх виявилося 14 осіб. Наступного дня з'явилося ще двоє підозрюваних.