На виборчій дільниці в Харкові показали, як дотримуються правил карантину (Фото)

Чим менше людей, тим більша дистанція.

Тим, хто забув свою ручку — видають. Потім їх замочують в дезрозчині.

На виборчій дільниці 631482 по 169 округу в Харкові, який розташований в школі №123 (вул. Академіка Павлова) кожні дві години проводять дезінфекцію, а кожні чотири — миють підлогу. Про це журналісту KHARKIV Today розповіла голова комісії 481 дільниці Наталія Макаренко.

Тут досить багато виборців. Кожному на вході вимірюють температуру і пропонують скористатися дезінфектором для рук. Чим більше людей в приміщенні, тим менша дистанція. У холі школи вивішена інформація про кандидатів, а на столах —програми партій. Виборці активно вивчають інформацію перед тим, як піти голосувати.

Голова комісії протирає столи дезінфікуючими засобами.

"Процес складний, але завдяки дружній команді і дуже рішучим членам комісії все проводиться відповідно до законодавства. Кожні дві години ми проводимо дезінфекцію та інші заходи — це прибирання дезінфікуючими засобами. Також кожні чотири години нам миють підлогу спеціальними засобами. Столи, ручки та інше після виходу виборців із дільничних кабінок ми все дезінфікуємо. Ручки іноді забувають, ми їм, звичайн, не можемо відмовити в голосуванні, тому протираємо ручку дезінфікуючим засобом, замочуємо в розчині десь на 30 хвилин і потім знову даємо, якщо потрібно, іншому виборцю. Ручки складаються в спеціальний контейнер", — розповіла Наталія Макаренко.

Крім ручок, забудькуватим виборцям готові дати і маску. У виборчій комісії кажуть, що в резерві є близько 40-50 штук. Але сьогодні за маскою ще ніхто не звертався. Кожні чотири години змінюють маски і самі члени комісії.

"Членам комісії вистачає масок, є рукавички, щитки. Але в законі прописано, що можна щитки або маски, для комфорту ми використовуємо маски. Щитки ми дали членам комісії, які пішли на голосування за місцем проживання. Вони повністю в костюмах і щитках, в гумових рукавичках. Там ще більше потрібен захист", — пояснила голова комісії.

Тим, хто вирішив проголосувати з дітьми, рекомендують залишити дитину на вході.

"У нас можна викликати поліцейського, який може побути з дитиною, або члена виборчої дільниці. Але дуже мало в цьому році виборців з дітьми. Були, але діти сиділи на місцях очікування", — розповіли в комісії.

На ділянці є окрема кабінка для виборців з високою температурою, але поки нею ніхто не користувався. Також всі виборці прийшли з паспортами, повертатися додому за документом не довелося.

"Простояла в черзі трохи, хвилин десять, як і завжди. Температуру швидко вимірюють, черги немає", — розповіла харків'янка Лариса Вікторівна.

Харків'янка Ірина розповіла, що теж не довелося стояти довго в черзі — це зайняло хвилин 10-12.

"У кожного по-різному, дивлячись скільки кому потрібно часу, щоб ознайомитися з бюлетенем. Вимірювали температуру, дистанція дотримується. Тут протирають столи. Я зі своєю ручкою прийшла", — розповіла жінка.

На вулиці виборців зустрічають з опитувальником президента. Молода людина на ім'я Андрій, стоїть на виході з дільниці зі скринькою для п'яти питань від президента з восьмої ранку.

"Чоловік сто прийшло. Підходять, але ми не пропонуємо, тому що не можна. Ручки свої, але ми можемо видавати. Є окрема скринька. Походять, беруть", — розповів Андрій.

Станом на 13:00 на виборчу дільницю 631482 прийшли 290 осіб з 1798. Порушень не зафіксували.

Раніше KHARKIV Today писав, що, як виявилося, в Харкові на одну з виборчих дільниць пускали без масок і навіть не робили зауваження. Більше того, відмовили в спробі взяти маску зі столу із засобами індивідуального захисту. Мотивували це тим, що всі засоби для членів виборчої комісії, а не для харків'ян.

Всю інформацію про вибори в Харківській області можна дізнатися тут.