На старт, увага! Почалися роботи на місці майбутньої дороги через "Барабашово"

З боку метро "Київська" уздовж метромосту одночасно працюють кілька бригад.

Робітники "Харківських тепломереж" розкопують теплотрасу за півкілометра від станції метро "Київська", а парковку супермаркету "Рост" вже почали обносити огорожею.

Як і обіцяв мер Харкова Геннадій Кернес на останній сесії, роботи в районі нової дороги, яка з'єднає Салтівку і центр міста, почалися. Без офіційного оголошення і попереджень — зі зворотного від ринку "Барабашово" боку. На початку тижня біля супермаркету "Рост" на станції метро "Київська" вже почали встановлювати огорожу навколо парковки.

Кореспондент KHARKIV Today відправився на місце. Парковка повна автомобілів, хоча видно, що місць для в'їзду дедалі менше — кілька людей стрімко зварюють огорожі, і цей прямокутник ось-ось зійдеться. Говорити з журналістом робітники відмовляються. На питання про те, чи пов'язана їхня робота з майбутньою дорогою через "Барабашово", вони лише відмовчуються.

Було прийнято рішення зайти в супермаркет "Рост", щоб з'ясувати, з чим пов'язаний переполох на парковці. Поговорити з нами погодилася адміністратор Надія.

"Тут буде дорога. Нас попередили, що незабаром парковку повністю перекриють", — повідомила співробітниця.

Сказати, коли саме парковка остаточно перестане працювати і коли почнуться будівельні роботи, дівчина не змогла. Не стала говорити вона і хто саме попередив про роботи. Але додала: "Ви прекрасно знаєте, хто займається дорогою".

Якщо рухатися по парковці "Роста" у бік метромосту, ознаки початку підготовчих робіт — присутні. Електрики займаються демонтажем стовпа і комунікацій під землею. Представлятися вони не захотіли, лише повідомили, що "проводять заміну стовпа". На питання, чи пов'язано це з дорогою, робітники відповіли, що їм і "самим цікаво". Виглядали чоловіки знервовано, говорити явно не хотіли.

Далі — цікавіше. Ще через кілька десятків метрів стояли двоє тракторів і двоє вантажних автомобілів. Одні розкопували теплотрасу, інші — вивозили викопану землю. Як з'ясувалося, на місці працюють співробітники "Харківських тепломереж".

Поговорити з KHARKIV Today погодився майстер ділянки Сергій Новіков. За його словами, тут до 17 липня будуть проводитися планові роботи.

"Не можу вам сказати, чи пов'язана наша робота з дорогою, нам поставили завдання — ми його виконуємо. Розкопуємо, дивимося стан. Труба серйозна, як їх взимку прориває — самі знаєте. Про дорогу питайте в міськраді", — повідомив чоловік.

"Розкопки" ведуться уздовж метромосту, до річки Харків. Там же — приватний сектор, жителі якого впевнені — теплотрасу збираються "відсунути", оскільки вона заважає будівництву дороги. Максим і його товариш Руслан культурно випивали поруч зі своїм будинком.

"Ці труби будуть або прибирати, або якось переміщати, тому що там збираються прокласти дорогу. Принаймні, так кажуть тутешні бабусі з дідусями — вони начебто спілкувалися з робітниками", — повідомили хлопці.

Слід зазначити, що ще 9 червня "Блек Сі Консорціум" виграв тендер, оголошений міськрадою, на нове будівництво магістралі загальноміського значення від вулиці Мойсеївської до метромосту. На ці "потреби" було виділено 98 мільйонів гривень, техзавдання передбачає будівництво проїжджої частини і тротуарів, перекладення мереж водоканалу та обленерго, облаштування газопостачання та зовнішнього освітлення. Крім того, на місці майбутнього будівництва дороги планується зрубати 251 дерево.

KHARKIV Today в червні писав про те, що Кернес пообіцяв почати будівництво дороги через "Барабашово" "через кілька тижнів".