На скільки подорожчали продукти в Харківській області з минулого року
Середня ціна кілограма гречки з грудня 2019 року до червня 2020 на Харківщині зросла з 27,24 грн до 35,78 грн.
У травні 2020 року середня ціна гречки була 35,56 грн за кілограм. Це — дані Держстату, опубліковані 14 липня. А ось білий хліб в Харківській області подешевшав — з 21,64 грн за кг в грудні 2019 року до 21,35 грн в червні цього року.
Які ще продукти подешевшали:
- пшоно — 23,41 грн за кг наприкінці 2019 року до 20,83 грн у червні 2020 року;
- куряче філе — 88,36 грн в грудні 2019 року до 75,99 в червні 2020 року;
- яйця — 24,37 грн за десяток у грудні 2019, 22,86 грн — в травні 2020 року, 22,65 — в червні 2020 року;
Сало — 68,87 грн за кілограм — за півроку подешевшало до 66,04 грн.
Що подорожчало:
В середньому на гривню-дві виросли ціни на рис, макаронні вироби, борошно, свинину, варену ковбасу, морожену рибу, молоко, сметану, вершкове масло, цукор, українські вина. А ось найбільше зростання цін (крім горезвісної гречки) зафіксовано на такі продукти:
- яловичина за кг — 125,89 грн в грудні 2019, 138,57 грн в травні 2020 року, 139,89 грн в червні 2020 року;
- сири м'які — 107,24 за кг в грудні 2019 до 112,69 грн в червні 2020 року;
- яблука — 18,46 грн за кг в грудні 2019, 29,61 грн у травні 2020, 39,24 у червні 2020 року;
- капуста білокачанна — 5,94 за кг в грудні минулого року до 6,82 грн і 9 грн в травні і червні 2020 року відповідно;
- цибуля ріпчаста — 9,22 грн за кг в грудні минулого року до 12,38 грн в червні 2020;
- морква – 6,21 грн за кг в грудні 2019, 7,02 грн у травні 2019, 12,39 грн у червні 2020;
- картопля: 13,45 грн за кг у грудні 2019, 15,09 грн у травні 2019, 16,86 грн у червні 2020.