На користь Медведчука. Суд заборонив поширювати книгу харківського видавництва про Стуса

Такого рішення домігся кум Путіна Віктор Медведчук, який був адвокатом письменника.

Суд визнав, що деякі фрази в книзі "Справа Василя Стуса" порушують честь і гідність позивача.

19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Згідно з рішенням суду, деякі фрази в книзі порушують честь і гідність кума Путіна, передає "Суспільне". 

За словами адвоката автора книги В'ячеслава Якубенка, суд заборонив поширювати книгу в тому вигляді, в якому є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є в бібліотеках або перебувають у власності.

"Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів в книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще в трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", — пояснив він.

Сам Вахтанг Кіпіані підкреслив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

"Рішенням суду повинні видалити ці епізоди. Я, звичайно, цього робити не буду", —додав він.

На своїй сторінці в Facebook автор книги уточнив, що не може вимовляти ім'я кума Путіна.

"Іменем України" суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги "Справа Василя Стуса" неправдиві. Два смішних моменти — не можу тепер згадувати всує тов. Медведчука, але називати "сином поліцая" можна", — написав Кіпіані.

Книгу "Справа Василя Стуса" можна купити на сайті видавництва Vivat. Ціна — 260 гривень.

Нагадаємо, в 2019 році Віктор Медведчук подав позов до видавництва Vivat через публікацію книги, це збірник документів з архіву колишнього КДБ УРСР. 26-річний Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. Лінія захисту Віктора Медведчука була занадто м'якою, латентною. Після цього — вирок для раніше судимого Стуса, 15 років таборів. Через десятиліття адвокат письменника вимагав від Кіпіані спростування дев'яти пунктів книги і заборони її поширення на будь-якій території.