На "Електроважмаші" — обшуки, директору готуються оголосити підозру в розтраті

Слідчі дії проводить управління "К" з Києва та прокуратура Харківської області.

На державному підприємстві "Завод" Електроважмаш "з ранку проходять обшуки. Виконуючому обов'язки директора готуються оголосити підозру.

Слідчі дії проходять на заводі з ранку. Інформацію KHARKIV Today підтвердив прес-секретар Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко. За його словами, в.о. директору заводу планують вручити підозру. Причина поки не відома.

За нашою інформацією, мова йде про розтрату майна, буде пред'явлено підозру за ч. 4 статті 190 КК України (шахрайство в особливо великих розмірах). Йдеться про те, що завод, перебуваючи в складній фінансовій ситуації, продавав свою продукцію за заниженими цінами.

Віктор Бусько поки не відповідає на телефонні дзвінки.

За інформацією прокурора Харківської області Олександра Фільчакова, встановлено, що протягом 2019-2020 року посадові особи підприємства при відсутності контролю керівника уклали завідомо збиткові угоди.

"Під виглядом договірних відносин з англійською фірмою постачання агрегатів і запчастин для тепловозів в обхід санкцій відбувалося безпосередньо з ДП "Завод "Електроважмаш" Брянському машинобудівному заводу, який є найбільшим виробником маневрових і магістральних тепловозів в Російській Федерації. Всі розрахунки проводилися в російських рублях. При цьому продукція ДП, яке і так знаходиться в украй важкому фінансовому положенні, реалізовувалася за ціною, значно нижчою фактичної собівартості. За попередньо встановленими даними, в результаті здійснення лише двох постачань тягових агрегатів державному підприємству завдано збитків на суму 1 мільйон 100 тисяч гривень", — додали в прокуратурі.

Правоохоронці уточнили, ще кілька постачань за вже підписаними посадовими особами підприємства специфікаціям не відбулося через незавершення виробничого циклу.