На будівництві амбулаторій в Харківській області вкрали мільйони під "контролем" чиновників

Вартість та обсяг виконаних робіт в 30 сільських амбулаторіях були завищені.

Тільки на будівництві двох амбулаторій вкрали понад мільйон гривень.

При будівництві амбулаторій в Харківській області було масштабне привласнення бюджетних грошей. Багатомільйонну корупційну схему на будівництві центрів первинної медико-санітарної допомоги викрили слідчі Служби безпеки України. Покривали це чиновники Харківської облдержадміністрації і влада на місцях.

"За даними попереднього слідства, протиправний механізм діяв за участю посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування та афілійованих до них 14 комерційних структур, в тому числі з ознаками фіктивності. Протягом 2018-2019 років департамент капітального будівництва Харківської ОДА виділив всього понад 360 мільйонів гривень для будівництва 30 сільських амбулаторій в різних районах області. За результатами місцевих тендерів ці гроші були перераховані будівельним фірмам і задіяним субпідрядним організаціям", — розповіли силовики.

Згідно будівельно-технічним і економічним експертизам, частину з цих грошей привласнили учасники угоди, вони істотно завищили вартість та обсяги виконаних робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директора фірми, через якого переплатили на будівництві амбулаторії, судитимуть

За даними СБУ, під час будівництва тільки двох медичних центрів розтратили понад мільйон гривень. На даний момент трьом керівникам фірм-підрядників, які були задіяні в операції, оголосили про підозру за ч. 2, 4, 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) і за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України. На майно одного з них накладено арешт, ще одного керівника фірми-підрядника оголосили в розшук.

Силовики перевіряють причетність інших до протиправної діяльності.

Нагадаємо, з квітня 2017 року і до кінця грудня минулого року департамент капбудівництва очолював Сергій Жуков